Έντονη ανησυχία προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα η αύξηση της ποσότητας του ηφαιστειακού μάγματος στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη.

Παρόλ’ αυτά σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Ελλήνων Επιστημόνων για την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης και γεωλόγο Ευθύμη Λέκκα η σεισμικότητα του ηφαιστείου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο κάτω από τα φυσιολογικά όρια και δεν συντρέχει κανένας λόγος προβληματισμού.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το ηφαίστειο παρουσίασε αναθόλωση (φούσκωμα) με επίκεντρο την περιοχή της Καλντέρας. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα, που περισσότερο ως τουριστική ατραξιόν μπορεί να λειτουργήσει, παρά ως παράγοντας ανησυχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λέκκα, ανήκει στο ίδιο ενεργό ηφαιστειακό τόξο με εκείνα τον Μεθάνων, της Μήλου και της Νισύρου και είναι και θα παραμείνει ενεργό. Άλλωστε, παρόμοια φαινόμενα παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα στη γειτονική Ιταλία (ηφαίστειο Αίτνα), όπως υποστηρίζει.

Παρόλ’ αυτά δεν παύει να είναι μια κατάσταση, που διαρκώς πρέπει να παρακολουθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες και που δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή της και στο μέλλον.

Το θετικό για τον κύριο Λέκκα στην περίπτωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι η σύσταση της συγκεκριμένης διεπιστημονικής επιτροπής, «μακριά από σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα του παρελθόντος, με μοναδικό στόχο τη διεξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων για την συγκεκριμένη ηφαιστειακή ζώνη».