Αράχνη-πασχαλίτσα μπλοκάρει την ανοικοδόμηση βιομηχανικής περιοχής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:27
19/06/2012
Αράχνη-πασχαλίτσα μπλοκάρει την ανοικοδόμηση βιομηχανικής περιοχής
5
loading

«Διοικητικό πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στον δήμαρχο της βελγικής πόλης Λομέλ ένα σπάνιο είδος αράχνης, η αράχνη - πασχαλίτσα.

Οι αράχνες – πασχαλίτσες απαντώνται μόνο σε επτά χώρες. Στο Βέλγιο η τελευταία αποικία αράχνης – πασχαλίτσας ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή στην πόλη.

Οι Αρχές σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση της περιοχής, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα εξαλείψει ολοκληρωτικά το είδος, που ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009 αν και τον τελευταίο αιώνα είχε εξαφανιστεί.

«Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στο Βέλγιο όπου ζει η αράχνη – πασχαλίτσα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους παγκοσμίως, οπότε αν αυτά τα εδάφη καταστραφούν, οι αράχνες – πασχαλίτσες θα χαθούν από το Βέλγιο και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, τόνισε σε δηλώσεις του ο Koen Van Keer, μέλος της Βελγικής Αραχνολογικής Κοινωνίας.

Η αράχνη – πασχαλίτσα ανακηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος το 1896. Η αποικία του Βελγίου ανακαλύφθηκε μόλις πριν τρία χρόνια, δηλαδή πάρα πολύ πρόσφατα ώστε να ανατρέψει την κατάταξη της αράχνης – πασχαλίτσας στα είδη που έχουν εξαφανιστεί.

Η Βελγική Αραχνολογική Κοινωνία έχει προσπαθήσει να μεταφέρει τις αράχνες σε άλλες περιοχές, που θεωρούνται κατάλληλες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της. Ωστόσο, αφού τραφούν, οι νεογέννητες αράχνες παίρνουν πάρα πολύ βάρος ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» σε ένα σημείο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την τοπική φλαμανδική κυβέρνηση να εμποδίσει την ανοικοδόμηση της βιομηχανικής περιοχής.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Λομέλ δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

«Η λύση που μελετάμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πράσινο διάδρομο στη βιομηχανική ζώνη. Η περιοχή έχει πολύ πράσινο ανάμεσα στα κτίρια, ωστόσο η Βελγική Αραχνολογική Κοινωνία υποστηρίζει ότι ο διάδρομος είναι πολύ μικρός και σε κακό σημείο», τόνισε ο δήμαρχος κ. Peter Vanvelthoven.

Με τις δυο πλευρές να διαφωνούν, το μέλλον της αράχνης – πασχαλίτσας δεν είναι εξασφαλισμένο.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar βιβη παπαντωνοπουλου

  ειχα δει τετοια μεσα στο αμαξι μου πριν απο χρονια στο Ναυπλιο!!!δεν την σκοτωσα αλλα δεν μου κανει εντυπωση που τη θεωρουν σπανια ΚΑΙ αυτη...μεχρι τωρα εχω δει αλλα 3 ειδη που θεωρουνται σπανια!!!τα 2 δυστυχως μεσα σε σπιτι.......

 2. avatar PaulEngineer

  Εχω δει μια τετοια στη Δραμα οπου μενω διπλα στο κεντρικο σταθμο του ΟΣΕ στο κεντρικο αυτοκινητοδρομο. Αλλα τη σκότωσα, νομίζοντας οτι ηταν σαν και τις αλλες. Μα οταν είδα το αρθρο αυτο επαθα πλακα. Σκότωσα μια πολυ σπανια αράχνη. Πωωωωωωωω ρε τι εκανα. Θα μπορούσα απλα να τη βαλω σε ενα κουτάκι και να τη δώσω σε ενα δημο εντόμων. Δεν το πιστευω οτι μολις βρηκα μια σπανια αράχνη κιόλας και σημερα. Επρεπε να τη βγαλε φωτογραφία

 3. avatar PaulEngineer

  Λαθος μεγαλο. Εχω δει μια τετοια στη Δραμα οπου μενω διπλα στο κεντρικο σταθμο του ΟΣΕ στο κεντρικο αυτοκινητοδρομο. Αλλα τη σκότωσα, νομίζοντας οτι ηταν σαν και τις αλλες. Μα οταν είδα το αρθρο αυτο επαθα πλακα. Σκότωσα μια πολυ σπανια αράχνη. Πωωωωωωωω ρε τι εκανα. Θα μπορούσα απλα να τη βαλω σε ενα κουτάκι και να τη δώσω σε ενα δημο εντόμων. Δεν το πιστευω οτι μολις βρηκα μια σπανια αράχνη κιόλας και σημερα. Επρεπε να τη βγαλε φωτογραφία

 4. avatar Κώστας Παλαιολόγος

  Σήμερα 11/06/2016 είδα μια ακριβώς ίδια με αυτή στην Νικησιανη Καβάλας.

 5. avatar namaste

  είχε και εδω πολλες αποικιες αλλα γινανε πολυκατοικιες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει