Οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει πάρα πολλά φυτά, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν τα δέντρα και τα φυτά μπορούσαν να τρέξουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις ανθρώπινες επιθέσεις, όπως ακριβώς κάνουν τα ζώα.

Για να το ανακαλύψουν, ο ερευνητής Ivan Henriques και ο φυσιολόγος Δρ. Bert van Duijn, ανέπτυξαν το φυτό Jurema Action Plant, το οποίο διαθέτει αισθητήρες για να αντιδρά στο άγγιγμα και ρόδες για να φεύγει με ασφάλεια.

Το φυτό, με την επιστημονική ονομασία mimosa pudica, γνωστό ως «μη με αγγίζεις», κλείνει τα φύλλα του όταν το αγγίζουν.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο μηχανισμός που ανέπτυξαν είναι πολύ απλός. Ένας ενισχυτής σήματος «διαβάζει» τις διαφορές στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από το φυτό και αντιλαμβάνεται πότε κάποιος το αγγίζει.

Αυτές οι ηλεκτρομαγνητικές αλλαγές ενεργοποιούν το ρομπότ πάνω στο οποίο τοποθετείται το φυτό. Το ρομπότ μετακινείται κάθε φορά που κάποιος αγγίζει το φυτό.

Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο. Η ομάδα πίσω από το project αναφέρει ότι αυτός είναι ένας πιθανός τρόπος αλληλεπίδρασης με τα φυτά, τα οποία έχουν πλέον τη δυνατότητα να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Πηγή: econews.gr