Η επόμενη εποχή των παγετώνων θα «καθυστερήσει»

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23:12
10/01/2012
Η επόμενη εποχή των παγετώνων θα «καθυστερήσει»
1
loading

Η Γη μπορεί να μην εισέλθει σε μια νέα εποχή παγετώνων μέσα στην επόμενη χιλιετία, χάρη στις αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα σε Βρετανία και ΗΠΑ, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή φυσικής γεωγραφίας Χρόνη Τζεδάκη, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και του πανεπιστημίου της Φλόριδα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience» κάνοντας συγκρίσεις με ανάλογες περιόδους στο μακρινό παρελθόν, εκτιμούν ότι η επόμενη εποχή παγετώνων πιθανώς θα καθυστερήσει κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Η τρέχουσα θερμή περίοδος της Γης άρχισε περίπου πριν από 11.600 χρόνια και, σύμφωνα με τα έως τώρα ιστορικά δεδομένα εναλλαγής παγωμένων και θερμών περιόδων, θα έπρεπε να δώσει τη θέση της σε μια νέα εποχή πάγων το αργότερο μέσα στα επόμενα 1.000 έως 1.500 χρόνια. Όμως, καθώς όλο και περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται στη Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Γη αργεί να ψυχρανθεί, με αποτέλεσμα οι πάγοι να αργήσουν να ξαναεμφανιστούν.

Η μελέτη χρησιμοποίησε αστρονομικά μοντέλα, που περιλάμβαναν τις ανεπαίσθητες μεταβολές στην τροχιά και στον άξονα της Γης κατά τα προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια, για να εκτιμήσει καλύτερα την ποσότητα της ηλιακής θερμότητας που έφθασε στη γήινη ατμόσφαιρα κατά τις προηγούμενες παγετωνικές και μεσοπαγετωνικές περιόδους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μετά τη βιομηχανική επανάσταση, εγκλωβίζει πλέον πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής θερμότητας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας από ό,τι συνέβαινε κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, με συνέπεια η φυσιολογική ψύχρανση της Γης, που οφείλεται στις μεταβολές στην τροχιά της, να μην μπορεί να αντισταθμίσει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar nikolaos

    εγώ ξέρω ένα τώρα κρυώνω γιατί δεν έχω χρήματα να αγοράσω πετρελεω για μένα την οικογενειαμου τώρα ζω την εποχή τον παγετώνων το τιλένε τα πανεπιστήμια και τα λοιπά εξυδηκευμένα παλικάρια εγώ ούτε αυτοί θα ζουν για νατο βεβεώσουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει