Κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείο Περιβάλλοντος για την κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου θα αποτρέψει τις αυθαιρεσίες, αλλά και τους εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο θα προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν την κατάρτιση, διόρθωση και κύρωση, έστω και μερική των δασικών χαρτών, αρχής γενομένης από τους 15 δήμους της Ανατολικής Αττικής που βρίσκονται εντός του περιγράμματος των πυρκαγιών του 2009.

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, Τίνα Μπιρμπίλη η ανάρτηση των βασικών χαρτών για τουλάχιστον 8 δήμους μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η κατάρτιση των χαρτών θα γίνεται σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή, ενώ οι πολίτες που έχουν αντιρρήσεις μπορούν εντός 45 ημερών να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τυχόν ένσταση, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα πρέπει να καταβάλει ένα ειδικό τέλος το οποίο καθορίζεται ανάλογα με την έκταση για την οποία εκφράζει ενστάσεις.

Το ύψος του ειδικού αυτού τέλους δεν έχει ακόμη προκαθοριστεί. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από τριμελή Επιτροπή.

Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρξουν ενστάσεις, τότε ο δασικός χάρτης θα κυρώνεται άμεσα.

Πάντως, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία νομιμοποίησης περιοχών που έχουν γίνει εντός δασικών εκτάσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή.

Για τη σύνταξη των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, εφόσον δεν υπάρχουν παλαιότερες.