Υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τάσσεται ο πάπας Βενέδικτος, τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα κατά των κέντρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι η υποστήριξή του είναι μάλλον έμμεση ο πάπας υποδέχτηκε στο Βατικανό έξι νέους πρέσβεις στους οποίους και επεσήμανε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, ο γερμανός πάπας υπογράμμισε τις καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας στον άνθρωπο λέγοντας: «το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς στιγματίσθηκε από τραγωδίες που έπληξαν την φύση, την τεχνολογία και τους ανθρώπους» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες».

Σε τρεις μέρες οι Ιταλοί καλούνται να πουν τέσσερα «ναι» σε δημοψηφίσματα που αφορούν την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και των σχετικών μειοδοτικών διαγωνισμών, την απόρριψη κάθε προγράμματος και νόμου που αφορά την δημιουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων καθώς και και την κατάργηση του λεγόμενου νόμου του «εύλογου κωλύματος».

Παράλληλα, συναυλίες οργανώνονται σήμερα το απόγευμα από περισσότερες από ογδόντα επιτροπές που συνέλεξαν τις αναγκαίες υπογραφές για να οργανωθούν τα δημοψηφίσματα ενώ θέση πήρε και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeaceη οποία ανάρτησε σήμερα στο Κολοσσαίο, τεράστιο πανό με το σύνθημα «Ιταλία, σταμάτησε την πυρηνική ενέργεια. Ψήφισε: ναι».