Οι γάτες γίνονται πολύ καλοί σύντροφοι. Είναι πανέμορφες και κρατάνε ποντίκια και έντομα μακριά. Το γουργούρισμα τους ηρεμεί και έχουν απαλό τρίχωμα για πολλά χάδια. Όμως πριν πάρετε ένα γλυκό γατάκι, σκεφτείτε τα παρακάτω!

1. Οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνες τους. Πριν υιοθετήσετε μια γάτα, σκεφτείτε αν έχετε χώρο στη ζωή σας. Πόσο απασχολημένοι είστε, πόσο χρόνο είστε σπίτι. Αν δουλεύετε πολλές ώρες ίσως δεν έχετε αρκετό χρόνο να περιποιηθείτε μια γάτα που χρειάζεται συχνό βούρτσισμα, οπότε ίσως είναι καλύτερο να υιοθετήσε κοντότριχη γάτα. Επίσης, ίσως είναι καλύτερο να υιοθετήσετε μια ενήλικη, ήρεμη γάτα και όχι ένα ζωηρό γατάκι αν δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση του.

2. Αν αλλάξει κάτι στη ζωή σας, μετά την υιοθεσία της γάτας, για παράδειγμα αρχίσετε να δουλεύετε περισσότερες ώρες, μπορείτε πάντα να υιοθετήσετε μια δεύτερη γάτα. Θα είναι η τέλεια παρέα για το ζωάκι σας και είναι πιο εύκολο απ ότι να έχεις δύο σκυλιά.

3. Έχετε αλλεργίες; Αν έχετε γενικώς αλλεργικές αντιδράσεις, κάντε εξετάσεις μήπως έχετε αλλεργία και προς τις γάτες! Κάντε το πριν την φέρετε σπίτι και την ταλαιπωρήσετε. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αλλεργίες σε κάποια πράγματα αλλά μπορούν να υιοθετήσουν γάτα χωρίς κανένα πρόβλημα.

4. Πριν πάρετε τη γάτα στο σπίτι, κάντε της εξετάσεις αίματος σε έναν κτηνίατρο και εμβόλια. Προγραμματίστε την στείρωση της αν δεν είναι ήδη. Αυτό θα βοηθήσει να είναι υγιής και να ζήσει πολλά χρόνια ενώ παράλληλα θα είναι ευτυχισμένη, χωρίς να προσπαθεί να το σκάσει και χωρίς να ουρεί στα έπιπλα σας.

5. Προμηθευτείτε λεκάνη για την άμμο και μια καλή άμμο για γάτες.Τα γατάκια και οι γάτες πάνε εύκολα, από την πρώτη στιγμή στην άμμο και αρκεί απλά να τους την δείξετε. Φροντίστε να την κρατάτε καθαρή με καθημερινό καθάρισμα και αλλαγή 1-2 φορές την εβδομάδα. Αγοράστε μια καλή τροφή και ρωτήστε τον κτηνίατρο για την ποσότητα που πρέπει να της δίνετε.

6. Θυμηθείτε: οι γάτες λατρεύουν το παιχνίδι! Πάρτε κορδονάκια, ποντικάκια, φτερά και μπαλάκια για να έχει και να ασχολείται. Δεν είναι ακριβά και κρατάνε τη γάτα σας αδύνατη αφού ασκείται αλλά και χαρούμενη.

7. Για να μην ξύνει τα νύχια της σε καναπέδες και ρούχα, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο.

8. Οι γάτες εκπαιδεύονται! Ναι, καλά διαβάζετε! Απλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε λιχουδιές ως ανταμοιβή για κάθετι που της μαθαίνετε.

9. Να φοράτε πάντα στη γάτα σας κολλάρο με ταυτότητα, όπου θα αναγράφεται το τηλέφωνο σας. Σωτήριο, αν χαθεί.

10. Μάθετε στο γατάκι σας από μικρό, να κάθεται για βούρτσισμα, κόψιμο νυχιών ή ακόμα και μπάνιο ώστε να μην αντιδρά αρνητικά σε αυτά αργότερα.

Και μην ξεχνάτε ότι οι γάτες ζουν περισσότερο από 20 χρόνια. Αν αποφασίσετε να πάρετε γάτα, να θυμάστε ότι είναι μια μακροχρόνια δέσμευση και είστε υποχρεωμένοι να την φροντίζετε και να την αγαπάτε για όσο ζει.

πηγή: adespoto