Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης και εκπρόσωποι των αναπτυξιακών εταιρειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέγραψαν σήμερα τις πρώτες έξι συμβάσεις για τα προγράμματα του «LEADER Αλιείας» που αφορούν επενδυτικές δραστηριότητες κατοίκων σε περιοχές που έχουν σχέση με την Αλιεία.

Συγκεκριμένα υπογράφτηκαν για τις περιοχές Καβάλα, Λέσβο, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Δωδεκάνησα συνολικού ύψους περίπου 28.740.000 ευρώ.

Οι αναπτυξιακές εταιρείες θα πρέπει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη σύμβαση, να εκδώσουν τοπικές προκηρύξεις προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις από κατοίκους περιοχών που έχουν σχέση με την αλιεία και ενδιαφέρονται για επενδύσεις τοπικού χαρακτήρα.

Το τοπικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο μεγάλες κατηγορίες έργων. Υποδομές που βελτιώνουν το δίκτυο και ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, π.χ. θαλάσσιος τουρισμός, αλιευτικός τουρισμός, οικοτουρισμός, επιχειρήσεις εστίασης κ.α.

Στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνει ο αλιευτικός πληθυσμός στις εστίες του και κυρίως οι νέοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις περιοχές των Κυκλάδων και του Αμβρακικού, συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Μόλις βεβαίως υποβληθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για προγράμματα του «LEADER Αλιείας» είναι 45 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κατά 33,3 εκατ. ευρώ και κατά 11,7 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Τα Τοπικά Προγράμματα που θα επιλεγούν έχουν χρονικό περιθώριο υλοποίησης μέχρι το 2015.