Κλείνει οριστικά μία από τις παλαιότερες και πιο ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ. Η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα προκειμένου να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το κλείσιμο της πρώτης ρυπογόνου λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης με λιγνίτη πιο καθαρό και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποκτούν κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Η Υπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Κώστα Μαθιουδάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, συναντήθηκε με φορείς της τοπικής κοινωνίας στη Νομαρχία Φλώρινας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού ΠΕΚΑ, στην Πτολεμαΐδα και το συμβολικό κλείσιμο της μονάδας Πτολεμαΐδα 1, η Greenpeace καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσουν στη σύνταξη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος θα:

– Εξασφαλίζει το ταχύτερο δυνατό τον τερματισμό της λειτουργίας των πλέον ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την εθνική οικονομία

 -Εγγυάται την οριστική απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή και τον τερματισμό της λειτουργίας όλων των πετρελαϊκών μονάδων

 – Ορίζει ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 – Υπηρετεί το όραμα της μετάβασης έως τα μέσα του αιώνα σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικού άνθρακα.

«Το συμβολικό κλείσιμο του διακόπτη, αν δε σηματοδοτεί την απαρχή μιας άλλης εποχής για το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας, υποβιβάζεται σε μία επικοινωνιακή άσκηση χωρίς περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκρισμα», επεσήμανε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.