Με καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα. «Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τη θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην έκθεσή του, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες στη Νότια Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σε 70 περιοχές οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες του Μαρτίου αποτελούν ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι «καυτό» και δύσκολο.

Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων 30 ετών για τη χώρα μας, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του climatebook.gr, κάνοντας την κλιματικής αποτίμησης του 2023 στη χώρα μας.

Οι ειδικοί μιλώντας στο MEGA κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αφού φέτος το χειμώνα δεν έβρεξε, φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», αναφέρει ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος

Από την πλευρά του ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, αναφέρει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα»

«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ, και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες, με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.