Οι κάτοικοι της Σκωτίας έμειναν έκπληκτοι από ένα σπάνιο θέαμα στον ουρανό το βράδυ της Τρίτης. Έμοιαζε με «πύλη προς την επόμενη διάσταση» ή ενδεχομένως με διαστημόπλοιο και επρόκειτο για ένα σύννεφο nacreous. Ένα από τα υψηλότερα σύννεφα στην ατμόσφαιρά μας, τα οποία σπάνια εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που απαιτούνται.

Τα νέφη αυτά σχηματίζονται σε πολύ ψυχρές συνθήκες πάνω από τις πολικές περιοχές και μέσα στη στρατόσφαιρα, σε ύψος περίπου 19-31 χλμ., πολύ πάνω από τα κανονικά μας σύννεφα, σύμφωνα με το BBC.

Ο παρατηρητής καιρού του BBC, SazzyJ, «εντόπισε αυτό το ιριδίζον σύννεφο από τον κήπο μας στο Εδιμβούργο αργά το απόγευμα. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν».

«Μια πύλη στην επόμενη διάσταση» δήλωσε ο παρατηρητής καιρού SkyWatcher.

Ένας άλλος σχολίασε: «Σύντομος, απόκοσμος και φωτεινός φωτισμός των συννέφων στο ηλιοβασίλεμα σήμερα το βράδυ. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς είναι. Χωρίς φίλτρο, χωρίς διαστημόπλοιο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιστασιακά ο ψυχρός πολικός αέρας, ο οποίος είναι «κλειδωμένος» στη θέση του από ισχυρούς ανέμους ψηλά στην ατμόσφαιρα, που ονομάζεται πολική δίνη, εξασθενεί και επιτρέπει στον ψυχρότερο αέρα να βυθιστεί νότια προς το δικό μας γεωγραφικό πλάτος. Οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου, που σχηματίζονται σε αέρα με θερμοκρασία περίπου -80 C, διαθλούν το φως του ήλιου, δίνοντας στο σύννεφο μαργαριταρένια χρώματα.

Τα σύννεφα nacreous παρατηρούνται κυρίως μερικές ώρες πριν από τη δύση ή την ανατολή του ήλιου και, επειδή είναι τόσο ψηλά, εξακολουθούν να φωτίζονται από το φως του ήλιου, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται ακόμη πιο φωτεινά στον βραδινό ουρανό.

Λόγω του ύψους και της απαιτούμενης θερμοκρασίας το σύννεφο αυτό είναι επίσης γνωστό ως πολικό στρατοσφαιρικό νέφος (Polar Stratospheric Cloud).