Ο καιρός ευνοεί τις τσιπουροκαταστάσεις σε ουζερί και τσιπουράδικα με τραπεζάκια έξω στο κέντρο της Αθήνας. Το τραπέζι γεμίζει με νόστιμους και γευστικούς μεζέδες που γίνονται ανάρπαστοι και συνοδεύονται ιδανικά από αρωματικό ούζο ή τσίπουρο, με ή χωρίς γλυκάνισο.

Η Λέσβος

Ουζερί η Λέσβος

Ένα από τα πιο παλιά γευστικά στέκια στα Εξάρχεια επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38), που έχει συνδυάσει το όνομά του με το παρελθόν της περιοχής. Νόστιμοι ουζομεζέδες που μεταφέρουν στο όμορφο νησί του Αιγαίου και μια ατμόσφαιρα θαλπωρής παλιακιά, που, ωστόσο, αξίζει να βιώσει ακόμη και ο πιο μοντέρνος γευσιγνώστης. Κεφτεδάκια και κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος παστός από τον ιδιοκτήτη, φάβα με κρεμμύδι, χταπόδια στα κάρβουνα και σουπιές, φρέσκο καλαμάρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης στα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε. Κι αν δεν προλάβετε θα το κάνετε την επόμενη φορά, καθώς αν βρεθείτε έστω και μία φορά εδώ σίγουρα θα το επιλέξετε και δεύτερη και τρίτη.

Το Ουζερί του Λάκη

Οι συστάσεις, τουλάχιστον για τους μερακλήδες της πόλης, είναι περιττές. Το ουζερί του Λάκη δίπλα ακριβώς στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι ένα ανεπιτήδευτο, παρεΐστικο στέκι που αποτελεί σταθερή αξία εδώ και χρόνια. Την τιμητική τους εδώ έχουν τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, τα γευστικά μαγειρευτά και η αυθεντική ρακή από την Κρήτη.

Το ουζερί του Χάρη

Το Παραδοσιακό Ουζερί -γνωστό και ως το Ουζερί του Χάρη, από το όνομα του ιδιοκτήτη του- εντοπίζεται εντός της στοάς επί της Λυκούργου, πίσω από την Ομόνοια (Λυκούργου 16). Λειτουργεί από το 1962 και τρατάρει στους θαμώνες του νόστιμα και απλά θαλασσινά μεζεδάκια από νωρίς το πρωί. Μπορείτε να το επιλέξετε και για ελληνικό καφεδάκι.

Ατλαντικός

Μεζεδπωλείο Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω, καθώς και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Ζήσης

Ο Ζήσης, με καταγωγή από το Βόλο, έχει γίνει γνωστός κυρίως για το ψαράκι που σερβίρει σε… χωνάκι στο κέντρο της Αθήνας (Αθηναΐδος 3). Ωστόσο, όσοι επιλέξετε να καθίσετε στα τραπέζια του θα δοκιμάσετε νόστιμο ψιλό ψαράκι όπως γαύρο, αθερίνα, μαρίδα και γαριδούλα, φρέσκο ψάρι ημέρας, μεζέδες θαλασσινών και την περίφημη βολιώτικη καραβιδομακαρονάδα του. Στα χαρακτηριστικά προϊόντα του φυσικά τα βολιώτικα αποστάγματα της κάβας του.

Περιβολάκι

Περιβολάκι

Ένα ουζερί- καφενείο έκπληξη στην Πλατεία Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα. Στο Περιβολάκι με το λιτό χώρο και το φιλόξενο περιβάλλον, θα ξεχωρίσετε τα ψαγμένα μεζεδάκια και το γλυκόπιοτο κρασί, καθώς και τις άκρως οικονομικές τιμές. Σερβίρει, επίσης, βιολογικό καφέ και φρέσκια μπύρα.