Η Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, πέρα από το τέλος των Αποκριών, σημάνει και την αρχή της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Την ημέρα αυτή, παραδοσιακά τρώμε νηστίσιμα φαγητά, με τα θαλασσινά να έχουν την τιμητική τους.

Οι ψαροταβέρνες, δε, την Καθαρά Δευτέρα «στενάζουν» από κόσμο που βγαίνει έξω για θαλασσινά και ουζάκι. Αν, λοιπόν, αυτό το τριήμερο παραμείνετε στην Αθήνα, σας έχουμε παρακάτω ψαροταβέρνες για όλα τα γούστα, με εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες.

Μαργαρώ

Με παράδοση που ξεκινά από το 1944, η Μαργαρώ είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.
Λ. Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς

Ζαρκαδούλας

Φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα καβούρια της και το φρέσκο ψάρι. Ωστόσο, ο Ζαρκαδούλιας προσφέρει και φρέσκα και νόστιμα καλαμάρια, γαρίδες και χταπόδια. Η διακόσμηση είναι λιτή και απέριττη και σού θυμίζει κάτι από παλιό ιχθυοπωλείο.
Βιθυνίας 32, Νίκαια

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη. Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια

Νησιώτισσα

Από τις πιο δημοφιλείς ψαροταβέρνες σε όλη την Αθήνα, η Νησιώτισσα αποτελεί χρόνια τώρα, σταθερά στέκι και «επώνυμων» προσώπων. Βρίσκεται στην Πεντέλη και στα πεντανόστιμα πιάτα που σερβίρει, ξεχωρίζουν τα ζουμερά αχνιστά μύδια, το θράψαλο και το καλοτηγανισμένο συμιακό γαριδάκι
Λεωφ. Πεντέλης 168, Άνω Βριλήσσια

Τραβόλτα

Εδώ, οι θαλασσινές γεύσεις πάνε σε άλλο επίπεδο. Στου Τραβόλτα, στο Περιστέρι θα απολαύσετε το πιο λαχταριστό κοντοσούβλι καλαμάρι (με το μελάνι του), ενώ θα ξετρελαθείτε με τα μύδια τηγανητά με κρέμα από παντζάρι.
Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι