Ο Χάουαρντ Χιουζ ήταν ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, που μεταξύ άλλων είχε εμπλακεί με το χώρο του κινηματογράφου. Κατά την διάρκεια γυρισμάτων μιας ταινίας με αεροπλανικά ακροβατικά, λοιπόν, έχασαν την ζωή τους τέσσερις επαγγελματίες πιλότοι που είχαν προσληφθεί από τον ίδιο για να γίνουν τα πλάνα με τα αεροπλάνα όσο πιο πιστευτά γινόταν.

Εκτός από γνωστός πιλότος, λοιπόν, ο Χάουαρντ Χιουζ ασχολήθηκε επίσης με τη βιομηχανία του θεάματος και σκηνοθέτησε κάποιες ταινίες, μία από τις οποίες και η ταινία του 1930 με τίτλο «Hell’s Angels». Μια πολεμική ταινία που παρουσίαζε την ηθοποιό Τζιν Χάρλοου στον πρώτο της σημαντικό ρόλο. Η ταινία ακολουθούσε την ιστορία δύο αδερφών -που υποδύονται οι Τζέιμς Χολ και Μπεν Λάιον- που εντάσσονται στο Βρετανικό Βασιλικό Ιπτάμενο Σώμα για να πολεμήσουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μπλέκονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο με τον χαρακτήρα της Χάρλοου.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Hell's Angels

Hell’s Angels – Μια ταινία υπερπαραγωγή για την εποχή της

Σύμφωνα με το grunge.com, το «Hell’s Angels» ήταν μια μεγάλη παραγωγή και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος του Smithsonian, ο Χιουζ είχε μόλις κερδίσει την άδεια πιλότου του πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας το 1927, και έτσι ήθελε τα εναέρια πλάνα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά γινόταν. Γι’ αυτό απέκτησε ένα στόλο vintage αεροσκαφών και προσέλαβε πιλότους και μηχανικούς για να βοηθήσουν στα γυρίσματα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο εφημερίδας που δημοσιεύτηκε το 1931, ο Χιουζ χρησιμοποίησε 87 αεροπλάνα και περίπου 20.000 άτομα, ενώ συνολικά, η παραγωγή της ταινίας κόστισε σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια -ένα εκπληκτικό ποσό εκείνη την εποχή- που είναι περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Στιγμιότυπο από την ταινία Hell's Angels

Hell’s Angels – Η ταινία που κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της έχασαν την ζωή τους 4 άτομα

Θέλοντας να δημιουργήσει μια φιλόδοξη πολεμική ταινία, ο Χάουαρντ Χιουζ προσέλαβε περισσότερους από 100 πιλότους και μηχανικούς για να κάνουν τα εναέρια ακροβατικά. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ο ίδιος μπήκε στη δράση και πέταξε ένα αεροπλάνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το πλήρωμα να αποκτά με επιτυχία τα πλάνα που ήθελε ο Χιουζ, αλλά το αεροπλάνο του, τελικά, να συντρίβεται. Ο Χιούζ βγήκε από το ατύχημα με κάταγμα στο κρανίο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μερικοί από τους επαγγελματίες που προσέλαβε για τον ίδιο σκοπό δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Σύμφωνα με το grunge.com, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα γυρίσματα του «Hell’s Angels». Ο Σ.Κ. Φίλιπς σκοτώθηκε σε συντριβή ενώ οδηγούσε ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος, ο Αλ Τζόνσον έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς προσγείωνε ένα αεροπλάνο και πέθανε μετά από σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο μια μέρα μετά. Ο πιλότος Ρούπερτ Μακάλιστερ πέθανε, επίσης, αλλά δεν υπήρχε καμία εξήγηση για το πώς συνέβη ο θάνατός του και, τέλος, ο μηχανικός Φιλ Τζόουνς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όταν αμέλησε να φύγει από το σημείο όπου γυριζόταν μια σκηνή βομβαρδισμού, με μια γεννήτρια καπνού να του παίρνει την ζωή.

Το «Hell’s Angels» κυκλοφόρησε, τελικά, στις 27 Μαΐου του 1930 και κέρδισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο box office -ποσό μικρότερο από τον προϋπολογισμό της ταινίας. Παρόλο που η κυκλοφορία της και τα έσοδα δεν πήγαν πολύ καλά, η ταινία κατάφερε να κερδίσει εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτικούς για τις εναέριες σκηνές της.