Την 16η διοργάνωσή του ξεκινά απόψε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το 3ο σημαντικότερο της Ευρώπης, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Το 16ο ΦΝΤΘ ξεκινά με νεοδιορισθέντα πρόεδρο (τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή), εξασφαλισμένες τις αίθουσες προβολών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις μέρες της διοργάνωσης (παραχωρούνται από τον ιδιώτη πλέον ιδιοκτήτη τους) και με προϋπολογισμό μόλις 650.000 ευρώ (τον μικρότερο που είχε στα 16 χρόνια της διοργάνωσης του).

Η ιστορία του «Λίναρ»- μια συγκινητική, ανθρώπινη περιπέτεια με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, τον μικρό Λίναρ από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Με ευαίσθητη ματιά, η σκηνοθέτιδα Νάτσια Ταράσοβα εστιάζει στην περιπέτεια του Λίναρ, αλλά και στο θάρρος του που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του ανοίγει απόψε, στις 8.30 μ.μ., την επίσημη αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Η ουσιαστική έναρξη της διοργάνωσης και των προβολών έγινε πολύ νωρίτερα- στις 3 το μεσημέρι σήμερα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον». Το εναρκτήριο λάκτισμα των προβολών έγινε με μια «προφητική» σχεδόν ταινία- την πρώτη που γύρισε ο Γάλλος κινηματογραφιστής Νικολά Φιλιμπέρ (στον οποίο το φεστιβάλ διοργανώνει αφιέρωμα με την προβολή εννέα από τις είκοσι και πλέον ταινίες του. Η πρώτη αυτή ταινία έχει τίτλο «Η φωνή του αφέντη του» (“His master’s voice”) και καταγράφει: «δώδεκα προέδρους μεγάλων εταιρειών κοιτούν το φακό και μιλούν για την εξουσία, τη διοίκηση, την ιεραρχία, τα συνδικάτα, τις απεργίες, την αυτοδιαχείριση… Οι φωνές τους μπερδεύονται, διαχέονται και αλληλεπικαλύπτονται στην πόλη και στα εργοστάσιά της και προσχεδιάζουν προφητικά το μέλλον ενός καινούργιου κόσμου… Η εικόνα ενός μελλοντικού κόσμου διαγράφεται». Η ταινία γυρίστηκε στα 1978 και η προβολή της στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γάλλο κινηματογραφιστή (ο οποίος θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη) θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή -23 Μαρτίου- στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες σε σύνολο 191 που προγραμματίστηκε να προβληθούν στο φεστιβάλ, οι οποίες αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή 23 Μαρτίου.