Δύο ελληνικές ταινίες, διαγωνίζονται στην Πορτογαλία, στο 34ο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου του Πόρτο (Φαντασπόρτο), που θα διεξαχθεί από 28 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο επίσημο διαγωνιστικό βρίσκεται η μικρού μήκους «Το Πέρασμα» του Γιώργου Λαμπρόπουλου και στο τμήμα της Εβδομάδας Σκηνοθετών, η πολυταξιδεμένη ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», με πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας.

Στο «Πέρασμα», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ταινίας, «ένας άντρας, με ταλαιπωρημένα ρούχα ιερωμένου, φτάνει σε έναν κλειστό διάδρομο μιας ανοιχτής αποθήκης από containers. Ένα Clark τον περιμένει με αναμμένη τη μηχανή. Ο άντρας βγάζει τα ρούχα του και ανεβαίνει στο Clark. Το μηχάνημα ξεκινάει και μεταφέρει τον άνδρα, διασχίζοντας τον ατελείωτο διάδρομο, μέχρι που χάνεται. Όταν επανεμφανίζεται, χωρίς τον ‘Αντρα, παίρνει την αρχική του θέση στον διάδρομο, περιμένοντας τον επόμενο. Μπροστά από την είσοδο του ατελείωτου λαβυρίνθου από containers, μια ουρά ανθρώπων περιμένουν τη σειρά τους…»

Στο Φεστιβάλ του Πόρτο, συμμετέχουν νέοι σκηνοθέτες και δυνάμεις του ανεξάρτητου κινηματογράφου από 33 χώρες.

Περιλαμβάνει επτά τμήματα με κάθε είδους ταινίες, και με ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες φαντασίας. Σε αυτή την κατηγορία ειδικά φέτος περιλαμβάνει 22 ταινίες μεγάλου και 17 ταινίες μικρού μήκους.

Κάθε χρόνο προβάλλονται σχεδόν 200 ταινίες, γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας, καθώς και θεατρικές παραστάσεις με σκηνοθέτες, παραγωγούς, ηθοποιούς και επισκέπτες να δημιουργούν κάθε χρόνο μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με την παρουσία τους.

Μάλιστα φέτος θεσπίστηκαν δύο νέα τμήματα, το Fantas Classics, όπου παρουσιάζονται remastered εκδόσεις κλασικών ταινιών και το Industry screenings, όπου δίνεται η ευκαιρία σε παραγωγούς και πράκτορες πωλήσεων να προβάλλουν ταινίες της αρεσκείας τους.

Στη φετεινή κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού, είναι μέλος και ο Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός Βασίλης Μαζωμένος.