Όσα θα ήθελε προφανώς το Βατικανό να μείνουν αθέατα φέρνει στους δέκτες μας το Netflix στις 20 Δεκεμβρίου, σε μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Ο λόγος για τους «Δύο Πάπες» του Φερνάντο Μεϊρέγιες («Επίμονος Κηπουρός»), που φέρνει αντιμέτωπους τον Φραγκίσκο και τον Βενέδικτο σε μια ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία.

Τα μυστικά πίσω από την πιο πρόσφατη διαδοχή στο τιμόνι του ρωμαιοκαθολικισμού δεν είναι απλώς μια μάχη εξουσίας, αλλά και μια σωστή τιτανομαχία ερμηνείας με δυο ογκόλιθους της υποκριτικής.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο λειτουργίας του Netflix, οι «Δύο Πάπες» θα βγουν πρώτα στη σκοτεινή αίθουσα πριν κατέβουν στην πλατφόρμα, ρίχνοντας φως στο παρασκήνιο της πιο πρόσφατης διαδοχής Ποντίφικα. Και κοιτάζοντας φυσικά και στα Όσκαρ, καθώς οι ερμηνείες και των δυο τους είναι για υποψηφιότητα.

Όπως θυμόμαστε, αυτή η διαδοχή είχε την ιδιαιτερότητα πως έλαβε χώρα χωρίς τον θάνατο του προηγούμενου Πάπα. Δεν ήταν φυσική αντικατάσταση δηλαδή, αλλά τεχνητή, κανονική παύση από τη θέση.

Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο (ο μετέπειτα Πάπας Φραγκίσκος) ζήτησε από τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ να εγκαταλείψει τη θέση του ως ένα στρατήγημα για να αποδράσει η Καθολική Εκκλησία από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που την ταλάνιζαν. Ο Άντονι Χόπκινς γίνεται Βενέδικτος και ο Τζόναθαν Πράις μεταμορφώνεται σε Μπεργκόλιο στη μοιραία εκείνη συνάντησή τους λίγο πριν την επίσημη διαδοχή.

Λέγεται πως όσα συζητήθηκαν εκεί θα μπορούσαν να βάλουν φωτιά στα θεμέλια του ρωμαιοκαθολικισμού. Τι από τα πολλά και απαγορευμένα θα δούμε στο φιλμ του σπουδαίου Βραζιλιάνου, θα φανεί…