H Marvel ξέρει να βάζει στοιχήματα και να τα κερδίζει: μετά τις επικές περιπέτειες του Iron Man, του Hulk και του Captain America μάς παρουσιάζει την μεγαλύτερη υπερηρωική ταινία που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Ο Iron Man, o Hulk, o Thor, o Captain America, o Hawkeye και η Black Widow ενώνονται σε κοινή αποστολή και σχηματίζουν τους «Εκδικητές», μια πληθωρική, πανίσχυρη ομάδα σούπερ ηρώων που όχι μόνο θα σώσει τον κόσμο αλλά θα το κάνει με το πιο θεαματικό, σαρωτικό και αξέχαστο τρόπο.

Η ταινία έρχεται στους κινηματογράφους στις 26 Απριλίου.

Σύνοψη
Ο Iron Man, o Hulk, o Thor, o Captain America, o Hawkeye και η Black Widow πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για δράση όταν ο Nick Fury, διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη, γνωστή ως Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., ξεκινάει μια τολμηρή και παγκόσμιας εμβέλειας εκστρατεία προκειμένου να συσπειρώσει τους Εκδικητές για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που απειλεί την ασφάλεια του πλανήτη.

Ο Nick Fury πρέπει να βρει έναν τρόπο να πείσει τους υπέρ ήρωες να συνεργαστούν αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς ο πανίσχυρος και επικίνδυνος Loki έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Τεσσεράκτιον (τον ΥπερΚύβο) και την ανεξάντλητη δύναμη του.

Μία συνάντηση κορυφής
Η ιδέα για τους «Εκδικητές» αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της παραγωγής του «Iron Man», όταν ο παραγωγός Kevin Feige είχε την ιδέα η Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. να είναι μέρος της πλοκής τόσο του «Iron Man» όσο και του «Hulk».

«Αρχίσαμε να κοιτάμε τη λίστα με του χαρακτήρες του σύμπαντος της Marvel: τους Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye και την Black Widow» μας λέει ο Feige.

«Και σκέφτηκα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, αφού όλοι αυτοί οι χαρακτήρες συμβαίνει να φτιάχνουν την πιο δημοφιλή σειρά βιβλίων κόμικ: τους Εκδικητές».

«Όταν προέκυψε η ιδέα να εμφανιστεί για λίγο ο Nick Fury στην ταινία του “Iron Man”, καλέσαμε τον Sam Jackson και του φάνηκε ωραία ιδέα» συνεχίζει ο Feige. «Ήταν ο ενθουσιασμός του που μας οδήγησε να γυρίσουμε τη γνωστή τελική σκηνή του “Iron Man”, όπου o Sam Jackson λέει στον Tony Stark ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου, απλά δεν το ξέρει ακόμα. Στην πραγματικότητα η ατάκα ήταν της Marvel που αναφερόταν στο κοινό».

Ο παραγωγός προσθέτει: «Στο κοινό άρεσε η εμφάνιση του Nick Fury και ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από αυτή. Το ξανακάναμε δύο μήνες αργότερα στο “Hulk” και η αντίδραση ήταν τέτοια που μας έλεγε ότι οι Εκδικητές ήταν καθ’οδόν. Το σχέδιο μας μετά από αυτό ήταν να χτίσουμε έναν έναν τους υπέρ ήρωες, καθώς ήταν πολύ σημαντικό να παρουσιάσουμε τον καθένα ξεχωριστά στις δικές του ταινίες πριν να τους βάλουμε όλους μαζί στους Εκδικητές».

Οι «Εκδικητές» είναι δημιούργημα του Stan Lee και του Jack Kirby και εκδόθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 1963. Σύμφωνα με τον Stan Lee ο λόγος που οι ήρωες είναι μέχρι σήμερα τόσο δημοφιλείς είναι κυρίως γιατί: «όταν τους δημιουργήσαμε, προσπαθήσαμε να τους αποδώσουμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και προβλήματα, οπότε οι άνθρωποι να ενδιαφέρονταν για αυτούς ακόμα και αν δεν είχαν υπερφυσικές δυνάμεις.

Με άλλα λόγια προσπαθήσαμε να τους κάνουμε τρισδιάστατους και ενδιαφέροντες ανθρώπους». Ο Lee συνεχίζει λέγοντας: «Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να επικεντρωνόμαστε στην υπερφυσική δύναμη καθώς το πραγματικό πρόσωπο κάτω από τη στολή αγνοείται. Για αυτό το λόγο κάποιες τέτοιες ιστορίες δεν πάνε και πολύ καλά. Κάθε χαρακτήρας στους Εκδικητές είναι κατά κάποιο τρόπο τρωτός και έχει μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία που συμπληρώνει την αποστολή της σωτηρίας του κόσμου».

Όσο για την παρουσίαση των Thor και Captain America στο κοινό ο παραγωγός σχολιάζει ότι παρόλο που πρόκειται για δύο αυτόνομες ιστορίες στο τέλος κατάφεραν να ενταχθούν εύστοχα στην πλοκή των Εκδικητών. Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο Thor όσο και ο Captain America ήταν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες που τροφοδότησαν τους επερχόμενους Εκδικητές.

Σκηνοθετώντας τους Εκδικητές

«Όταν διαδώσαμε ότι ψάχναμε για σκηνοθέτες, ο Joss Whedon δήλωσε ότι ενδιαφέρεται πολύ» θυμάται ο Kevin Feige. «Του είπα ότι το πιο σημαντικό με τους Εκδικητές είναι ότι πρέπει να σταθεί ως αυτόνομη οντότητα και ότι θα πρέπει να έχει τέτοια δομή ώστε το κοινό να μπορεί να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειάζεται να έχει δει τις προηγούμενες ταινίες της Marvel.

Η ιδιοφυία του Whedon εντοπίζεται στο ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα τεράστια στοιχεία και να βρει την ισορροπία, έτσι ώστε οι χαρακτήρες να μην εξαφανιστούν μπροστά στο θέαμα και τα οπτικά εφέ. Θέλαμε η ταινία να έχει εκπληκτικά σκηνικά και απίθανη δράση, αλλά δεν θέλαμε ο τόνος και το χιούμορ να παγιδευτεί από τις θεαματικές εικόνες στο πανί».

Από την άλλη, σκηνοθέτης μοιράζεται μαζί μας την δική του ιστορία: «ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor και ο Captain America σε μια πρώτη ματιά δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και τελικά αυτό ήταν που με ιντρίγκαρε να θέλω να προσπαθήσω. Αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουν και δεν θα τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους, και μόλις αυτή η δυναμική αναδύθηκε συνειδητοποίησα ότι είχα στην πραγματικότητα κάτι να πω για αυτούς τους ανθρώπους».

Ο ηθοποιός Robert Downey Jr που υποδύεται τον Tony Stark/Iron Man σχολιάζει: «Εκτός από την επιλογή ηθοποιών η Marvel ξέρει πολύ καλά να επιλέγει τους κατάλληλους σκηνοθέτες. Το να γράψει κανείς το σενάριο για τους Εκδικητές είναι πολύπλοκο γιατί πρέπει να κάνει οχτώ διαφορετικούς χαρακτήρες να αλληλεπιδράσουν και να βγάζουν νόημα».

«Μπόρεσα να περάσω χρόνο με όλο το επιτελείο των ηθοποιών κατά τη διάρκεια συγγραφής του σεναρίου, οπότε ήξεραν ότι έχτιζα τους χαρακτήρες με βάση τους ίδιους» μοιράζεται μαζί μας ο Whedon. «Στην πορεία, πήγαινα και μοιραζόμουν μαζί τους τις διάφορες ιδέες. Όλοι οι ηθοποιοί είχαν συνεισφορά, στο βαθμό που ήθελε ο καθένας, έτσι το σενάριο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην συνεργασία αυτή».

Δουλεύοντας με τους Ηθοποιούς και τους Ρόλους
Όλες οι ομάδες έχουν ανθρώπους κλειδιά. Στην περίπτωση των Εκδικητών δεν είναι άλλος από τον δισεκατομμυριούχο γόη Tony Stark, αλλιώς γνωστό ως Iron Man. Εκτός των άλλων ο Iron Man είναι ακρογωνιαίος λίθος για το σύμπαν της Marvel με δύο ταινίες όπου πρωταγωνιστεί ο Robert Downey Jr και που έχουν αποφέρει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Για τον Robert Downey Jr η ιδέα να συμμετέχει στην ταινία Εκδικητές σχηματίστηκε την νύχτα που άνοιξε η ταινία Iron Man το 2008. «Θυμάμαι ότι καθόμασταν όλοι σε ένα τραπέζι περιμένοντας τα νούμερα των εισιτηρίων. Είχαμε ήδη καλλιεργήσει κάπως την ιδέα των Εκδικητών, αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση στο Χόλυγουντ είναι όταν κάτι τόσο δύσκολο τελικά πραγματοποιείται». Και συνεχίζει: «ο Tony αρχικά θεωρεί ότι η ιδέα της ένωσης είναι γελοία, αλλά δεδομένου ότι είναι ο Tony Stark, είναι τελικά ανοιχτός στα ενδεχόμενα. Άλλωστε είχε ήδη εκτεθεί στην ιδέα, αφού ο Nick Fury του είχε υπονοήσει ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σύμπαντος».

Τον ρόλο του διευθυντή της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Nick Fury που καλείται να πάρει όλες τις δύσκολες αποφάσεις με αποτέλεσμα να γίνεται αντιπαθής υποδύεται ο Samuel L. Jackson (Unbreakable, Pulp Fiction). Ο παραγωγός Kevin Feige μας λέει σχετικά με το νευραλγικό αυτό χαρακτήρα:

«Είχαμε υποσχεθεί στον Jackson ότι στους Εκδικητές θα ήταν η ώρα του να παίξει μπάλα. Ο Sam έμεινε πολύ ικανοποιημένος όταν πήρε το σενάριο και είδε πόσες σημαντικές σκηνές είχε ο Nick Fury στην ταινία. Αν έπρεπε να πω ποιου χαρακτήρα την οπτική ακολουθούμε στην ταινία, τότε σίγουρα είναι η οπτική του Nick Fury». Για τον ηθοποιό το να αποκτά ο ρόλος του κεντρική υπόσταση μετά τις σύντομες εμφανίσεις στις υπόλοιπες ταινίες της Marvel είναι πολύ ευχάριστο. «Είναι σπουδαίο να είσαι ο τύπος που οργανώνει τους Εκδικητές» μας λέει ο Jackson.

«Είναι ο τύπος που έχει λόγο ύπαρξης καθώς αντιλαμβάνεται την απειλή και βοηθάει και τους υπόλοιπους να την αντιληφθούν. Χρησιμοποιώντας τον Coulson (πράκτορας και βοηθός του) με χειριστικό τρόπο δεν είναι πέρα από την ηθική του Nick. Αλλοιώνει την αλήθεια προκειμένου να τους δελεάσει να συμμετέχουν και τελικά όλοι συμφωνούν».

Το μέλος των Εκδικητών που τα έχει βρει σκούρα είναι ο Captain America που υποδύεται ο Chris Evans καθώς ήταν παγωμένος από το 1945 και ξυπνάει στο παρόν μέσα σε ένα κόσμο εντελώς άγνωστο, ενώ όλοι οι φίλοι και σύντροφοι του έχουν πεθάνει προ πολλού.

«Δεν είναι μόνο ότι ο Captain America ξυπνάει σε έναν διαφορετικό κόσμο, είναι και το γεγονός ότι πρέπει να διαχειριστεί και το θάνατο όλων των φίλων του» μας εξηγεί ο Chris Evans. «Όλοι οι σύντροφοι του στο πεδίο μάχης έχουν φύγει και ο κόσμος γύρω του είναι διαφορετικός. Οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι και όλα είναι απρόσωπα καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν βάλει φραγμούς στην επικοινωνία των ανθρώπων. Τη δεκαετία του ’40 τα πράγματα ήταν πιο άμεσα και πιο ειλικρινά σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Το να ξυπνάς στο σήμερα είναι κάτι δραματικά διαφορετικό και ο Steve Rogers πρέπει να το συνηθίσει».

Ένας ακόμα δημοφιλής ρόλος από τον κόσμο της Marvel είναι ο Thor που όπως και ο Captain America έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία. Το ρόλο του Thor υποδύεται ο Chris Hemsworth που μας εξηγεί πως κάποια οικογενειακά ζητήματα τον οδήγησαν να επιστρέψει στον πλανήτη γη:

«Ο Thor επιστρέφει για να συμμαζέψει τον αδερφό του Loki που απειλεί τη γη και προκαλεί χάος. Έχει έρθει επίσης και για να βρει απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου πως συνέβη όλο αυτό και τι έχω κάνει λάθος με τον αδερφό μου;». Και συνεχίζει: « Στο Thor ο χαρακτήρας μου έμαθε αρκετά σε σχέση με την ταπεινότητα και απέκτησε σεβασμό για τους ανθρώπους, γιατί τον βοήθησαν να ανακαλύψει ποιος έπρεπε να γίνει για να επανακτήσει τις δυνάμεις του. Η συμμετοχή του στους Εκδικητές έχει παγίδες, καθώς είναι ο αδερφός του ο Loki που προκαλεί όλο το χαμό και φοβάται ότι οι άλλοι θα τον σκοτώσουν αντί απλά να τον σταματήσουν».

Καταλυτικό ρόλο στην ένωση της ομάδας παίζει η Black Widow, που συνεχίζει το ρόλο της από το Iron Man 2. Η Scarlett Johansson που υποδύεται τον χαρακτήρα ήταν ενθουσιασμένη που θα φορούσε και πάλι τη σέξι στολή του alter ego της.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα πως θα αντιδρούσε το κοινό, αλλά το να είμαι μέλος του κόσμου της Marvel και να παίζω ένα τόσο δυναμικό ρόλο ήταν συναρπαστικό. Την πρώτη φορά που είδατε το χαρακτήρα στο Iron Man 2 δεν μάθατε πολλά, γιατί ξεγλιστρούσε συνέχεια. Συνεχίζει φυσικά να έχει πολλά πρόσωπα και για αυτό το λόγο διχάζει τις απόψεις. Σε αυτή την ταινία, οι θεατές θα μάθουν περισσότερα για την ιστορία και το σκοτεινό της παρελθόν, που είναι και το πιο ενδιαφέρον, καθώς το σκοτεινό κομμάτι είναι αυτό που με δελεάζει προσωπικά».

Όσο για το σκηνοθέτη, είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα ισχυρό θηλυκό στην ομάδα των Εκδικητών: «Η Black Widow έχει πλάκα και ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν επιτρεπόταν να έχουμε μόνο άντρες στην παρέα».

Όσο για το ρόλο του Hulk, ο σκηνοθέτης Whedon πολύ απλά ξεκίνησε και τελείωσε την έρευνα με τον Mark Ruffalo που ήταν εξ αρχής η ιδανική επιλογή. Ο ίδιος ο ηθοποιός μας λέει: «Ήμουν κάπως αγχωμένος για το ρόλο. Σκέφτηκα αρκετά τον Iron Man και τι έκανε ο Robert Downey Jr με το ρόλο, είναι άλλωστε ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Και πραγματικά μου άρεσε αυτό που έκανε με το ρόλο. Επαναπροσδιόρισε το είδος. Με έκανε να αισθανθώ ότι μπορώ να ταιριάξω με αυτόν τον κόσμο».

Σχετικά με το ρόλο του Loki, του απόλυτου κακού, ο παραγωγός Kevin Feige μας λέει: «Στο τέλος της ταινίας Thor βλέπουμε τον Loki να σπάει κάθε οικογενειακό δεσμό. Οπότε θέλαμε πραγματικά να μάθουμε ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα και στους Εκδικητές ανακαλύπτουμε ότι θέλει να κατακτήσει τον πλανήτη γη. Ο αδερφός του έχει ένα θρόνο, ο πατέρας του έχει, ο θετός του πατέρας έχει και τώρα θέλει να έχει έναν θρόνο δικό του».

Ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις σκέψεις του για το ρόλο: «Αρχικά είχα ανησυχίες για το γεγονός ότι ο Loki ήταν γνωστός ως κατεργάρης, παρόλο που είναι πιο δυνατός από τους περισσότερους Εκδικητές. Για αρκετό διάστημα ασχοληθήκαμε με το να χτίσουμε τον χαρακτήρα και να δείξουμε πόσο δυνατός και επικίνδυνος είναι, αλλά τελικά, αυτό που τον κάνει να λειτουργεί είναι ο ίδιος ο Tom Hiddleston». Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι η σχέση με τον Thor, τον αδερφό του.

Ο ηθοποιός μας λέει σχετικά: «Ο Loki αισθάνεται κατώτερος και γενικά νιώθει ότι ο αδερφός του τον έχει απορρίψει. Η δυναμική μεταξύ τους πυροδοτεί ένα συναισθηματικό ταξίδι που κάνει την ιστορία ενδιαφέρουσα».

Η προστασία του Τεσσεράκτιου (του Υπερ Κύβου) είναι μεγάλης σημασίας για το Nick Fury και για αυτόν τον λόγο επιστρατεύει τον Clint Barton ή αλλιώς Hawkeye για την αποστολή αυτή . Για τον ηθοποιό Jeremy Renner (“The Hurt Locker”, “The Town”) το να παίζει έναν χαρακτήρα της Marvel που είναι ανθρώπινος και προσγειωμένος στην πραγματικότητα ήταν δελεαστικό. «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η ιδέα ότι είναι ένας κανονικός και ικανός άνθρωπος με αλήτικα στοιχεία».

Ο παραγωγός προσθέτει: «Ο Hawkeye είναι ο μεγαλύτερος καινούριος χαρακτήρας στην ταινία. Έχει το πιο κουλ και θρυλικό όπλο (ένα απίστευτό τόξο) στον κόσμο της Marvel και είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους το δείχνουμε στην ταινία».

Trivia and Fun Facts
• Ο Mark Ruffalo ήταν γραφτό να αναλάβει το ρόλο του Hulk. Ο σκηνοθέτης μας διηγείται το παρακάτω περιστατικό: « Ο Mark ήταν για μένα η ιδανική επιλογή και πραγματικά τον ήθελα πολύ. Ήθελα μια εντελώς φρέσκια ματιά του χαρακτήρα του Hulk και έτσι πήγα στην Marvel εξ αρχής και είπα “Ξέρω τον τύπο που θα μπορούσε να είναι ένας σπουδαίος Bruce Banner (το alter ego του Hulk)” και αυτοί είπαν “Αν δεν είναι ο Mark Ruffalo, πραγματικά δεν ξέρουμε ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι” και εγώ είπα “ Τι;!” απλά πάγωσα και είπα “ Μου κάνετε πλάκα. Δεν παίζει να μου το είπατε αυτό” και τους έδειξα τη λίστα μου που είχα στο πορτοφόλι μου με το όνομα του πάνω πάνω».

• Και λίγο ακόμα παρασκήνιο για τον συμπαθέστατο Mark Ruffalo. Την πρώτη μέρα του στο σετ ο Mark αισθάνθηκε τέτοιο δέος και ενθουσιασμό που αγχώθηκε. Εντωμεταξύ, εκείνη την ημέρα έπρεπε να γυρίσει σκηνές με διαλόγους που είχαν πολλούς τεχνικούς όρους και τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν. «Ήμουν αγχωμένος γιατί είχα πολλούς επιστημονικούς διαλόγους» θυμάται «και νόμιζα ότι ήξερα τη σκηνή καλά, αλλά το να στέκομαι δίπλα στον Samuel Jackson και όλους τους άλλους ηθοποιούς για πρώτη φορά με μπλόκαρε και τα έκανα θάλασσα στις πρώτες λήψεις. Ευτυχώς ο Σαμ μου έκανε πλάκα και με χαλάρωσε».

• Δεν είναι εύκολο να είσαι η Scarlett: για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ρόλου η Scarlett Johansson δούλεψε πολύ σκληρά. Έπρεπε να ξυπνάει στις 4 το πρωί και να πηγαίνει για προπόνηση και μετά σε ολοήμερο γύρισμα. Και όλα αυτά για τα μάτια σας μόνο. Κάνει άλλωστε διαφορά να βλέπεις την ίδια και όχι κάποια σωσία να κάνει όλα αυτά τα ακροβατικά.

• Στους Εκδικητές είναι η πρώτη φορά που ο χαρακτήρας του Hulk δεν είναι αποκλειστικά δουλειά του υπολογιστή. Ήταν απόφαση του σκηνοθέτη να διατηρήσει την ομοιότητα μεταξύ των δύο όντων: του δόκτορος Bruce Banner και του πράσινου τερατόμορφου Hulk. Έτσι λοιπόν όλη η προσομοίωση έγινε με ειδικό πρόγραμμα χάρη στο οποίο ο Mark Ruffalo υποδύθηκε και τους δύο ρόλους. Το ειδικό αυτό γύρισμα έγινε σε ένα τεράστιο στούντιο σαν αποθήκη όπου πολλές κάμερες κατέγραφαν τις κινήσεις του ενώ φορούσε ένα ειδικό κουστούμι προσομοίωσης. Και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι υπήρχε ένα μόνιτορ σε μεγάλες διαστάσεις όπου αυτόματα έβλεπε τον εαυτό του ως Hulk. Έτσι με κάθε κίνηση που έκανε, ο Hulk έκανε την ίδια και οι δυο όψεις του ίδιου χαρακτήρα μοιάζουν πραγματικά.

• Μερικές σκηνές καταδίωξης γυρίστηκαν σε μια πρώην φάρμα καλλιέργειας μανιταριών στην Πενσυλβάνια. Πρόκειται για την μοναδική τέτοια φάρμα στον κόσμο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ρεκόρ Γκίνες όχι μόνο για την αχανή της έκταση αλλά και γιατί ήταν η μοναδική φάρμα όπου όλα τα μανιτάρια καλλιεργούνταν κάτω από το έδαφος σε απόλυτο σκοτάδι. Φανταστείτε ότι τώρα πια έχουν απομείνει 150 μίλια εγκαταλελειμμένων υπόγειων τούνελ από ασβεστόλιθο. Καθόλου κακό σκηνικό για σκηνή με κυνηγητό, ειδικά για την κρίσιμη σκηνή όπου η πράκτορας Maria Hill προσπαθεί να εμποδίσει τον Loki να ξεφύγει.

• Το soundtrack της ταινίας δεν θα μπορούσε παρά να τα σπάει. Σημειώστε hard rock, από Evanescence μέχρι Bush και υπογραμμίστε ότι μετά από 15 χρόνια το αγαπημένο συγκρότημα από το Σιάτλ Soundgarden ξαναγράφει μουσική και ντύνει τους τίτλους τέλους της ταινίας.

Σκηνοθεσία: Joss Whedon
Σενάριο: Joss Whedon
Παραγωγή: Kevin Feige, Alan Fine, Stan Lee, Jon Favreau, Louis D’Esposito, Patricia Whitcher, Victoria Alonso, Jeremy Latcham
Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Samuel L . Jackson
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Seamus McGarvey
Κοστούμια: Alexandra Byrne
Μοντάζ: Jeffrey Ford, Lisa Lasek
Διάρκεια: 142’