Ένας παραγωγός αποχώρησε, ο Έντι Μέρφι που είχε αρχικά επιλεγεί έφυγε, κι έτσι ο Μπίλι Κρίσταλ επέστρεψε για άλλη μία φορά στο γνώριμο ρόλο του, αυτόν του οικοδεσπότη της λαμπερής βραδιάς των Όσκαρ.

Ο Κρίσταλ, ο οποίος έχει παρουσιάσει οκτώ φορές την τελετή, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα αναλάβει και φέτος τον ίδιο ρόλο και ότι ανυπομονεί να το κάνει.

Η αλλαγή αυτή προέκυψε όταν ο παραγωγός Μπρετ Ράτνερ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας χρησιμοποίησε μια υποτιμητική λέξη για τους ομοφυλόφιλους στη διάρκεια προβολής της ταινίας του «Πώς να κλέψετε έναν ουρανοξύστη» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Έντι Μέρφι.

Ακολούθησαν οι έντονες αντιδράσεις τόσο από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων όσο και από μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Την Δευτέρα ο Ράτνερ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και μια ημέρα αργότερα παραιτήθηκε. Ο Μέρφι, τον οποίο είχε προτείνει ο Ράτνερ, παραιτήθηκε την Τετάρτη.

Η Ακαδημία στη συνέχεια προσέλαβε για παραγωγό έναν βετεράνο του Χόλιγουντ, τον Μπράιαν Γκρέιζερ (παραγωγό μεταξύ άλλων και της ταινίας «Ένας Υπέροχος Άνθρωπος»), ως αντικαταστάτη του Ράτνερ και άφησε τον ίδιο να επιλέξει παρουσιαστή.

Ο Κρίσταλ θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς παρουσιαστές της τελετής. Παρουσίασε για πρώτη φορά την τελετή το 1990 και για τελευταία φορά το 2004.

Η τελετή απονομής των Όσκαρ για τις ταινίες του 2011 θα διοργανωθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2012.