Παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει στις 12 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο η ταινία του Walt Disney «Sleigh Bells», που είχε χαθεί από τη δεκαετία του 1920 και βρέθηκε στα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (British Film Institute, BFI).

Η ταινία, που κανείς δεν είχε δει αφότου κυκλοφόρησε το 1928, κρατάει μόλις 6 λεπτά και αποκαταστάθηκε με τη βοήθεια των στούντιο κινουμένων σχεδίων Disney. Πρωταγωνιστής είναι ένας πρόγονος του Μίκι Μάους, ο «Όσβαλντ, το γουρλίδικο κουνέλι» που δημιουργήθηκε το 1927 και ήταν «αγαπητός για την ατίθαση και σκανταλιάρικη προσωπικότητά του», σύμφωνα με το BFI.

«Τι ωραίο δώρο να ανακαλύπτεις μια ταινία της Walt Disney που είχε χαθεί για πολύ καιρό και να μπορείς να δείξεις το “Sleigh Bells” σε ένα εντελώς νέο κοινό 87 χρόνια μετά τη δημιουργία του», δήλωσε ο Ρόμπιν Μπέικερ, συντηρητής και επικεφαλής των αρχείων του BFI.

Τα κινούμενα σχέδια στο «Sleigh Bells» είναι έργο του Walt Disney και του Ουμπ Ίουερκς οι οποίοι δημιούργησαν πρώτα τις ταινίες του Όσβαλντ για τη Universal και στη συνέχεια, έπειτα από μία διαφορά σχετικά με το συμβόλαιο, επινόησαν τον Μίκι Μάους.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων ανακαλύφθηκε από έναν ερευνητή ο οποίος έψαχνε στον ηλεκτρονικό κατάλογο των εθνικών αρχείων του BFI, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών στον κόσμο.

Ο Μπέικερ ελπίζει πως η ταινία θα αποκαλύψει σε ένα νέο κοινό «τη ζωτικότητα και τη φαντασία» των δημιουργιών της Γουόλτ Ντίσνεϊ στην πρώτη τους περίοδο.

Ο Άντριου Μίλσταϊν, πρόεδρος των στούντιο κινουμένων σχεδίων Ντίσνεϊ, εκτιμά πως μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες «χαμένες» ταινίες της Ντίσνεϊ. «Οι ταινίες μικρού μήκους Όσβαλντ είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας των στούντιό μας, και εργαζόμαστε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βρούμε ταινίες που λείπουν, με κινηματογραφικά ταμεία και ιδιώτες συλλέκτες», είπε.