Μετά από 11 σεζόν, οι θαυμαστές του «The Walking Dead» αποχωρίζονται την αγαπημένη τους σειρά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Η 11η και τελευταία σεζόν ήταν ουσιαστικά δυο σεζόν σε μία αφού περιλαμβάνει 24 επεισόδια και και χωρίστηκε σε τρία ξεχωριστά κεφάλαια των 8 επεισοδίων.

Η αρχή του… τέλους έγινε τον Αύγουστο του 2021. Το 2ο κεφάλαιο έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της σειράς ξεκίνησε να προβάλλεται τον Οκτώβριο.

To ξεκίνημα της 11ης σεζόν συνδυάζεται με την επιστροφή της Maggie και κατ’ επέκταση της Lauren Cohan μετά τις αρχές της 9ης σεζόν. Τα πρώτα 8 επεισόδια είναι αφιερωμένα κατά βάση σε εκείνη και στην ιδιόμορφη σχέση της με τον Negan. Ποτέ δεν θα τον συγχωρέσει, ούτε θα ξεχάσει την δολοφονία του Glenn, αν και, για να λέμε του στραβού το δίκιο, ο Negan κάνει μία ειλικρινή προσπάθεια να της δείξει πως δεν είναι πλέον ο παλιός αδίστακτος εαυτός του.

Οι δρόμοι της Maggie, του Negan και των υπολοίπων θα διασταυρωθούν με την ίσως ισχυρότερη πολεμικά ομάδα που έχουν συναντήσει ποτέ. Τους Reapers. Μία ομάδα με στρατιωτικό/θρησκευτικό υπόβαθρό, με τον Pope του Ritchie Coster για ηγέτη και διάφορα πρωτοκλασάτα μέλη-“εκπλήξεις”…Η ιστορία αυτή δεν θα έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα και κατά βάση θα εξυπηρετήσει στην επαν-εισαγωγή της Maggie. Βέβαια, κάποια «παρακλάδια» της ιστορίας αυτής θα συνεχιστούν και στο 2ο κεφάλαιο.

Και μιλώντας για 2ο κεφάλαιο, πλέον το σημείο εστίασης είναι το Commonwealth, η τεράστια κοινότητα στην οποία πλέον ανήκουν οι ήρωες. Όχι πως δεν την είδαμε στο 1ο κεφάλαιο, απλά δεν ήταν το κυρίαρχο σημείο. Στην κοινότητα τα πάντα είναι πολιτισμένα, υπάρχει κάθε λογής κατάστημα, υπάρχει στρατός, υπάρχουν χρήσιμες υπηρεσίες, υπάρχει ζωή! Ο τρόπος λειτουργίας της βασίζεται στην κοινωνική ιεραρχία και έτσι οι πλούσιοι έχουν τις δικές τους κατοικίες ενώ οι μεσαία τάξη ζει ξεχωριστά.

Η Rosita και ο Daryl έχουν φροντίσει ήδη να έχουν «εισβάλλει» στον στρατό του Commonwealth ώστε να κερδίσουν λίγα χρήματα, η Carol κάνει αυτό που ξέρει να κάνει τέλεια, να βρίσκεται δηλαδή στο παρασκήνιο και ο Eugene θα δει τη ζωή να του φέρεται επιτέλους καλά (όχι πάντα όμως). Ο κουτοπόνηρος Lance (Josh Hamilton) είναι εκείνος που «τρέχει» την κατάσταση στην κοινότητα, πλάι στην διοικήτρια Pamela Milton (Laila Robins). Τα πράγματα γρήγορα θα «στραβώσουν» λόγω διάφορων σκανδάλων που ξεκινάνε από την κορυφή της πυραμίδας.

Το «πρόσωπο» της κοινότητας ίσως εντέλει να μην είναι τόσο αγγελικό και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο 3ο και τελευταίο κεφάλαιο της σεζόν και της σειράς γενικότερα, στο οποίο οι χαρακτήρες έρχονται στο ίδιο σημείο και καταστρώνουν το σχέδιο τους ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η κλιμάκωση θα είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς ένας πόλεμος ξεκινάει με την ελπίδα πως θα είναι ο τελευταίος.

Το τέλος του The Walking Dead αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση, καθώς οι ανθρώπινες απώλειες επισκιάζουν την ελπίδα που υπάρχει πλέον για το μέλλον. Αφήνει και σε εμάς όμως, πέρα από τα δάκρυα, και ένα χαμόγελο για τις επιστροφές γνώριμων προσώπων. Επειδή όμως το σύμπαν της σειράς δεν σταματάει εδώ, η 11η σεζόν αφήνει πολλά στοιχεία για το τι θα ακολουθήσει.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Ήταν δεδομένο από το ξεκίνημα της τελευταίας σεζόν πως θα ήταν και η πλέον συγκινητική. Έτσι και έγινε. Υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές που προκάλεσαν συγκίνηση, είτε λόγω επιστροφών, είτε λόγων ανθρωπίνων απωλειών. Από άποψη ενδιαφέροντος, τα 3 κεφάλαια διαφέρουν αρκετά μεταξύ του. Το 1ο κατά την προσωπική μου άποψη ήταν ανούσιο και απλά υπήρξε για να μας παρουσιαστεί πίσω η Maggie και για κάποιους άλλους λόγους που δεν θέλω να αναλύσω διότι θα αναφερθώ σε spoilers. Το μόνο που κρατάω από τα πρώτα 8 επεισόδια είναι ο τρόμος που προκάλεσαν οι κατά τα άλλα αδιάφοροι Reapers.

Η συνέχεια με το 2ο κεφάλαιο ήταν αρκετά καλύτερη κατ’εμέ, με μπόλικα επεισόδια με δράση και ένταση τόσο έξω, όσο και έξω από το Commonwealth. Τα τελευταία 8 επεισόδια ήταν δυστυχώς και τα πιο “χλιαρά”, μιας και όλα όσα συνέβησαν ήταν αναμενόμενα και όχι τόσο ενδιαφέροντα. Γενικότερα οι ρυθμοί ήταν πολύ χαμηλοί και όσο περνούσαν τα επεισόδια ένιωθες πως αυξάνονται τα ερωτήματα, παρά πως απαντώνται.

Φυσικά, το finale είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση, καθώς ήταν ένα επεισόδιο-φόρος τιμής στους χαρακτήρες και στη σειρά. Αν με ρωτάτε, πολλά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τόσο στην 11η σεζόν, όσο και σε περασμένους κύκλους. Οι αμέτρητοι διακοσμητικοί χαρακτήρες χωρίς τη δική τους ιστορία, η σιγουριά που όλοι μας είχαμε πλέον πως οι βασικοί χαρακτήρες θα την βγάλουν καθαρή παρά τους κινδύνους της Αποκάλυψης, η επανάληψη παρόμοιων ιστοριών, ο συνεχής πόλεμος…Είναι αρκετά τα μείον.

Το cast για ακόμη μία φορά προσφέρει εξαιρετικές στιγμές υποκριτικής, με κορυφαίο, θεωρώ, τον Jeffrey Dean Morgan που ως Negan προσπαθεί πλέον να λυτρωθεί και να αποδείξει πως δεν είναι ο παλιός κακός του εαυτός, όντας ο ορισμός του «γκρίζου» χαρακτήρα. Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης η παρουσία του Josh Hamilton ως ο Lance, προσωπικά πάντα απολαμβάνω τον Josh McDermitt ως τον Eugene που δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του και την Melissa McBride ως την Carol που πάντα έχει να δώσει αγάπη σε όλους. Φυσικά, και το υπόλοιπο cast κάνει εξαιρετική δουλειά.

Η σκηνοθεσία είναι ένα σταθερά καλό κομμάτι του The Walking Dead και η 11η σεζόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αυτό που ξεχωρίζει σε αρκετά σημεία είναι το ύφος του τρόμου. Άψογη είναι η δουλειά, όπως πάντα, και στα ειδικά εφέ αλλά και στο κομμάτι του μέικ απ. Άψογη.