Το κέντρο της Αθήνας κρύβει πραγματικούς γαστρονομικούς θησαυρούς, αρκεί να έχει κανείς την όρεξη να τους ανακαλύψει. Ανάμεσά τους μικρά ταβερνάκια και ουζερί, που σερβίρουν ολόφρεσκο και σωστά τηγανισμένο ψαράκι, μεζέδες με θαλασσινά και τσίπουρο ή ουζάκι, και όλα αυτά σε προσιτές τιμές.

Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» για όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, ωστόσο για όλους τους άλλους το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς (Λέκκα 22) είναι ένα ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους το ανακαλύπτουν. Θα το εντοπίσετε σε μία στοά στην οδό Λέκκα και μπορείτε να καθίσετε στα τραπέζια που βρίσκονται στο εσωτερικό του ή αυτά που έχει στήσει εκτός -εντός της στοάς. Τι τρώμε εδώ; Ψαράκι και gourmet μεζέδες, ιδανικά για να συνοδεύσουν το ούζο ή το κρασί σας.

Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Το Παραδοσιακό (Ευγενία)

Το Παραδοσιακό

Στο τέρμα της οδού Βουλής (νο 44Α) προς την Πλάκα, υπάρχει από το 1987 το οινομαγειρείο Παραδοσιακό (γνωστό και σαν το μαγέρικο της Ευγενίας). Έχει ωραία σπιτικά μαγειρευτά σε καλές μερίδες και σωστά τηγανισμένο μικρό ψάρι. Αν δεν βρείτε τραπέζι, μπορείτε να επισκεφτείτε το δεύτερο κατάστημά τους που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στην οδό Απόλλωνος 4.

Το Ουζερί του Λάκη

Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος (νο 16), δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά και ρακή από την Κρήτη. Θα σας υποδεχτεί εγκάρδια και θα σας προτείνει ό,τι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαράς.

Η Λέσβος

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38). Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών. Η έμφαση, άλλωστε, εδώ δίνεται στην γεύση. Οι καραβίδες της Λέσβου ξακουστές, το χταπόδι και η χωριάτικη στα όσα συνοδεύουν ιδανικά το περίφημο ούζο του νησιού.