Μία από τις πιο αυθεντικές γειτονιές του κέντρου, τα Εξάρχεια, γεμάτα αντιθέσεις, ιστορίες και μύθους, διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών για φαγητό και διασκέδαση, προτάσεις που αποτελούν αφορμή για να επιστρέφουμε στην πιο εναλλακτική συνοικία της Αθήνας.

Σε έναν από τους πιο «ζωντανούς» δρόμους τους, την Εμμανουήλ Μπενάκη, συγκεντρώνονται επτά δημοφιλή στέκια που καλούν τους λάτρεις του κέντρου για καφέ, φαγητό ή ποτό.

Για καφέ και ποτό

Taf Coffee Shop

Δημιουργήθηκε με σκοπό να υπηρετήσει τον καλό καφέ και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Το Taf Coffee Shop, επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 7-9) προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ σε όποιον το επισκεφτεί.

Διαθέτει βραβευμένο προσωπικό που διακρίνεται τόσο σε πανελλήνιους όσο και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τις ποικιλίες καφές, τη φάρμα ή τον παραγωγό, ακόμη και την διαδικασία επεξεργασίας του μην διστάσετε να απευθυνθείτε στου ιθύνοντες.

Αλεξανδρινό

Σημείο αναφοράς για την νυχτερινή ζωή στα Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 69), με επιλεγμένες τζαζ μουσικές και classy αισθητική. Στη μπάρα του θα απολαύσετε vintage cocktails και εκλεκτές ετικέτες κρασιού.

Fabrica De Vino

Πολυάριθμες επιλογές συνθέτουν την ενδιαφέρουσα οινική του λίστα ενώ η τεράστια μπάρα του κυριαρχεί στο χώρο. Το Fabrica De Vino (Εμμανουήλ Μπενάκη 3) τιμά ιδιαιτέρως τον ελληνικό αμπελώνα με περισσότερες από 600 ετικέτες, από τις οποίες οι 150 περίπου σερβίρονται και σε ποτήρι. Σερβίρει νόστιμες συνοδευτικές επιλογές σε μορφή tapas.

Για φαγητό

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38). Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Η έμφαση, άλλωστε, εδώ δίνεται στην γεύση. Οι καραβίδες της Λέσβου ξακουστές, το χταπόδι και η χωριάτικα στα εκ των ουκ άνευ συνοδεύουν ιδανικά το περίφημο ούζο του νησιού.

Ρακουμέλ

Ένα αυθεντικό ρακάδικο- ρακοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας (Εμμανουήλ Μπενάκη 71), που μυεί του θαμώνες του, πια, στην φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας. Ο ιδιοκτήτης του έχει καταγωγή από την Ιεράπετρα, ενώ στην κουζίνα η μητέρα του μαγειρεύει καθημερινά σπιτικές λιχουδιές. Αυθεντικά κρητικά πιάτα όπως γαμοπίλαφο, χοχλιοί μπουμπουριστοί, γίδα βραστή, σφακιανή πίτα με μέλι γίνονται ανάρπαστα. Πιείτε ρακή από τη Σητεία και ρακόμελο με αρωματικά από την Κρήτη.

Μπαρμπα Γιάννης

Παραδοσιακό μαγειρείο που μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, σχεδόν συνώνυμο των Εξαρχείων, στη συμβολή της Εμμανουήλ Μπενάκη με τον πεζόδρομο των Δερβενίων. Απλό φαγητό, σπιτικές γεύσεις και οικονομικές τιμές για μια εμπειρία που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μαγειρευτά, κυρίως λαδερά και φρικασέ στις επιλογές του κοινού με το χύμα κρασί να ρέει άφθονο.

Η ρετρό ατμόσφαιρα φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά, καλή Αθήνα. Σημειώστε ότι εδώ γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μεθύστακας», με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο.

Όξο Νου

Το μεγαλείο της κρητικής κουζίνας στο κέντρο της Αθήνας. Το Όξο Νου (Εμμανουήλ Μπενάκη 63) τιμά ιδιαιτέρως τις παραδόσεις της κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες μόνο από την Μεγαλόνησο. Στα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε το Χανιώτικο μπουρέκι (με χειροποίητο ζυμάρι, κολοκύθι, πατάτα, κρητικά τυρά και δυόσμο), το τσιγαριαστό, τα καλιτσούνια και τα ντολμαδάκια.