Ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου της Νότιας Κορέας SK Broadband έκανε μήνυση στον κολοσσό υπηρεσιών streaming, Netflix με αίτημα να πληρώσει το κόστος της αυξημένης κίνησης δικτύου και των εργασιών συντήρησης λόγω της ραγδαίας αύξησης των θεατών στο περιεχόμενο της αμερικανικής εταιρείας.

Η δημοτικότητα της σειράς «Squid Game» έχει εκτοξεύσει τους χρήστες της πλατφόρμας οι οποίοι πολλαπλασιάζονται συνεχώς εκμεταλλευόμενοι προσφορές που βγάζει το Netflix στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, αυτή η επιτυχία έχει κάνει το Netflix να είναι η 2η μεγαλύτερη «γεννήτρια» κυκλοφορίας δεδομένων στη χώρα μετά το YouTube της Google. Ωστόσο οι δύο πρώτες εταιρείες στη σχετική λίστα είναι και οι μόνες που δεν πληρώνουν ποσά ως αντάλλαγμα για την αυξημένη κίνηση στο δίκτυο. «Άλλοι πάροχοι περιεχομένου, όπως η Amazon, η Apple και το Facebook πληρώνουν», δήλωσε εκπροσωπος της SK.

Δικαστήριο της Σεούλ ανέφερε ότι «είναι λογικό το Netflix να δώσει κάτι σε αντάλλαγμα στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου για χρήση δικτύου» ενώ και πολλοί νοτιοκορεάτες νομοθέτες έχουν εκφραστεί κατά των παρόχων περιεχομένου που δεν πληρώνουν για τη χρήση του δικτύου παρά την εκρηκτική κίνηση.

Η απάντηση του Netflix στο αίτημα

Το Netflix δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τον ισχυρισμό της SK Broadband και θα αναζητήσει διάλογο καθώς θα διερευνήσει τρόπους συνεργασίας με τον πάροχο διαδικτύου για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα επηρεαστούν.

Η χρήση δεδομένων του Netflix που διαχειρίζεται η SK αυξήθηκε 24 φορές από τον Μάιο του 2018 στα 1,2 τρισεκατομμύρια bit δεδομένων που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία ανά δευτερόλεπτο τον Σεπτέμβριο.

Η SK Broadband δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά της Netflix για να πληρώσει για τη χρήση των δικτύων της SK από τότε που η Netflix άρχισε να χρησιμοποιεί τη αποκλειστική γραμμή της SK για να παραδίδει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες σε βίντεο υψηλής ανάλυσης σε θεατές στην Κορέα από διακομιστές στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

Πόσα χρήματα ζητά η εταιρεία

Πέρυσι, το Netflix είχε ασκήσει τη δική του αγωγή σχετικά με το αν είχε οποιαδήποτε υποχρέωση να πληρώσει την SK για τη χρήση του δικτύου, υποστηρίζοντας ότι το καθήκον του Netflix τελειώνει με τη δημιουργία περιεχομένου. Αναφέρει ότι τα έξοδα της SK πραγματοποιήθηκαν κατά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών της προς τους χρήστες του διαδικτύου και ότι η παράδοση στον κόσμο του ίντερνετ είναι «δωρεάν ως αρχή».

Αλλά το Κεντρικό Επαρχιακό Δικαστήριο της Σεούλ αποφάνθηκε κατά του Netflix τον Ιούνιο, λέγοντας ότι η SK θεωρείται ότι παρέχει «μια υπηρεσία που έχει κόστος» και είναι «λογικό» το Netflix να «υποχρεούται να παρέχει κάτι σε αντάλλαγμα για την υπηρεσία».

Η SK εκτίμησε ότι το τέλος χρήσης δικτύου που έπρεπε να πληρώσει το Netflix ήταν περίπου 27,2 δισεκατομμύρια γουόν (22,9 εκατομμύρια δολάρια) μόνο το 2020.

Το Netflix άσκησε έφεση κατά της απόφασης, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, με νέα διαδικασία να ξεκινά στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το Netflix ανέφερε σε δήλωσή του ότι συνέβαλε στη δημιουργία περίπου 16.000 θέσεων εργασίας στη Νότια Κορέα καθώς και οικονομική επίδραση περίπου 5,6 τρισεκατομμυρίων γουόν.