Μπορεί ο ρόλος του καπετάνιου Τζακ Σπάροου να έχει συνδυαστεί άρρηκτα με τον Τζόνι Ντεπ από το 2003 όποτε και κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», αλλά πριν την αποδοχή του ρόλου από τον Ντεπ για την ερμηνεία του αξέχαστου πειρατή, υπήρχαν αρκετοί άλλοι ηθοποιοί που δέχθηκαν πρόταση για το συγκεκριμένο ρόλο. Αν δεχόντουσαν το σίγουρο είναι ότι σήμερα θα είχαμε μια πολύ διαφορετική εκδοχή του διάσημου, πια, καπετάνιου- πειρατή.

Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας της ταινίας, Stuart Beattie, έγραψε το ρόλο έχοντας κατά νου τον Χιου Τζάκμαν. Δυστυχώς, η Disney δεν πίστευε ότι ο Τζάκμαν ήταν αρκετά μεγάλο αστέρι για να παίξει το ρόλο και έτσι το στούντιο έστρεψε την προσοχή του προς τον Μάθιου Μακόναχι, λόγω της ομοιότητάς του με τον Μπερτ Λάνκαστερ, ο οποίος αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του αρχικού χαρακτήρα του καπετάνιου. Μία συνεργασία που δεν ευοδώθηκε ποτέ.

Μετά από αυτές τις δύο άκυρες υποψηφιότητες, ο ρόλος προσφέρθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στον Τζιμ Κάρεϊ, μια πρόταση που ο κωμικός ηθοποιός έπρεπε να αρνηθεί. Εκείνη την περίοδο έτρεχε τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας, η οποία θα κυκλοφορούσε επίσης το 2003, όπως και η πρώτη ταινία των Πειρατών της Καραϊβικής.

Η πρόταση, ωστόσο, που ίσως εκπλήσσει περισσότερο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας είναι στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος αρνήθηκε καθώς δεν πίστευε ότι η ταινία θα πήγαινε καλά στο box-office, όπως συνέβη και με πολλές άλλες ταινίες με πειρατές -κάτι που εκ των υστέρων αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή.

Εκείνη την περίοδο ο Ντεπ ενδιαφερόταν να κάνει μια οικογενειακή ταινία και επισκεπτόμενος τα στούντιο της Disney το 2001, άκουσε ότι βρίσκεται στα σκαριά μια ταινία ονόματι «Οι Πειρατές της Καραϊβικής». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη να οδηγεί και στη δημιουργία ακόμη τεσσάρων ταινιών. Αν κάποιος από τους προαναφερθέντες ηθοποιούς θα είχε κάνει κάτι καλύτερο ως Τζακ Σπάροου από τον Τζόνι Ντεπ είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το franchise οφείλει πολλά στην απόδοση του Ντεπ.