«Αθλήτρια Α» ονόμασε το Netflix το νέο ντοκιμαντέρ που μας έφερε στις 24 Ιουνίου για να μας καταστρέψει το καλοκαίρι προφανώς.

Για τις ανήλικες αθλήτριες που κακοποίησε ο γιατρός της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, είναι το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, γεμάτο γεγονότα που φέρνουν αβίαστα την αποστροφή.

Ο Νάσαρ ήταν για δεκαετίες επικεφαλής του ιατρικού team της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ και για το ίδιο μεγάλο διάστημα κακοποιούσε σεξουαλικά τις αθλήτριες. Τουλάχιστον 250 κορίτσια.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που έλαβε ποτέ χώρα στον παγκόσμιο αθλητισμό χρειάστηκε μάλιστα μια τεράστια προσπάθεια για να αποκαλυφθεί, καθώς η τοξική κουλτούρα δεν ξεσκεπάζεται εύκολα.

Συνένοχος ήταν εξάλλου η ίδια η Γυμναστική Ομοσπονδία, που με στόματα κλειστά και μια διάχυτη ομερτά συσκότιζε τις έρευνες. Ώσπου μια ομάδα δημοσιογράφων από την «Indianapolis Star» αποφάσισαν να ρίξουν φως στην ανατριχιαστική ιστορία.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Αθλήτρια Α» αναφέρεται στην αθλήτρια Μάγκι Νίκολς, που πιστεύεται πως ήταν η πρώτη που κατέθεσε την κακοποίησή της από τον γιατρό στην Ομοσπονδία το 2015. Τι έκανε η Ομοσπονδία; Τίποτα. Άφησε τον γιατρό στη θέση του να κακοποιεί κι άλλες αθλήτριες.

Η Νίκολς δεν επιλέχθηκε μάλιστα στην ολυμπιακή αποστολή των ΗΠΑ την επόμενη χρονιά, ένα γεγονός που αποδίδουν πολλοί στην κατάθεσή της. Ο Λάρι Νάσαρ συνελήφθη την ίδια χρονιά και όσα ακολούθησαν προκαλούν ανατριχίλες. Πάνω από 150 αθλήτριες κατέθεσαν εναντίον του στην ακροαματική διαδικασία.

Το ντοκιμαντέρ αυτό ακριβώς θέλει να ξεσκεπάσει, τη συστηματική κακοποίηση που υφίστανται τα παιδιά σε τέτοιες ελίτ διοργανώσεις. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι μία μόνο από τις πλευρές της…