«Η Σούπα» του Στυλιανού Παρρή, σε σκηνοθεσία του ίδιου, κάνει πρεμιέρα στις 9 Μαρτίου στο θέατρο ΊΣΟΝ και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 14 Απριλίου. Μια «Σούπα» µε συνταγή την ιστορία του ανθρώπου που προσπαθεί να χωνέψει όλα τ’ αχώνευτα, µέχρι το κοινό να θυμηθεί πως µε την αγάπη τόσο ο άνθρωπος όσο και το φαγητό έχουν καλύτερη «γεύση».

Όλα ξεκίνησαν από έναν ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ στην Ιθάκη το 2016, ο οποίος πετούσε κάθε εβδομάδα λαχανικά φρέσκα. «Με αφορμή αυτό έστησα και έγραψα τη συνθήκη μιας παράστασης που σου προσφέρει ένα ζεστό πιάτο φαΐ και υπόγεια συμβουλές ζωής» εξηγεί ο Στυλιανός Παρρής.

Δύο γυναίκες – η «Α» και η «Ω» –  µαγειρεύουν µία σούπα και ο άντρας παράγει τη µυσταγωγική µελωδία του βρασµού. Ανακατεύουν µαζί µε τα υλικά τις ζωές τους και τη σερβίρουν στους θεατές µε µόνη απαίτηση να τις νιώσουν, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να τη χωνέψουν. Η µία γυναίκα βράζει στο ζουµί της ιστορίας της µε αγάπη, επιβιώνει σιωπηλά και βλέπει ό,τι αντέχει δίνοντας σηµασία σε ό,τι πονά λιγότερο. Η άλλη ενοχλεί, προκαλεί µιλώντας για το «εδώ που φτάσαµε» και την αχόρταγη ψυχή, θέλοντας να παρακινήσει όλους όσους κατέληξαν απαθείς θεατές της ζωής τους.

«Η Α και η Ω είναι όλες οι γυναίκες που υπάρχουν γύρω μας: εμείς, οι μαμάδες, οι γιαγιάδες, οι κόρες, οι αδερφές, οι φίλες, οι ερωμένες, οι αγαπημένες. Όλες οι γυναίκες έχουν μέσα τους και την Α και την Ω. Κάποιες παλεύουν να φτάσουν την Ω, κάποιες θέλουν να γίνουν Α και κάποιες να πετάξουν από πάνω τους στερεότυπα και προκαταλήψεις που κάποιες Α τις φόρτωσαν. Όλες τους όμως είναι μοναδικές, κουβαλάνε ένα παρελθόν, πορεύονται στο παρόν και ονειρεύονται το μέλλον» επισημαίνει για τις δύο ηρωίδες του έργου η Μαρία Στεφανίδου, που υποδύεται την Ω.

– Προσπαθώ να ζεστάνω τις καρδιές τους και να χορτάσω τις κοιλιές τους.                                                                                                                   

– Τους φοβάσαι τους πεινασµένους ε; Φοβάσαι µην πεινάσουν τόσο που θα φάνε και σένα. 

«Η Α είναι η αρχή: το θηλυκό αρχέτυπο, η δημιουργός της ζωής, η τροφός. Είναι ο τύπος της γυναίκας που λόγω κατασκευής κι ανατροφής, προορίζεται για σύντροφος και μάνα. Δημιουργική αλλά περιορισμένη. Θέλει να προσφέρει και να ευχαριστεί τους γύρω της γιατί έτσι νιώθει ακόμα ζωντανή. Η ευτυχία της περνάει μόνο μέσα από την ευτυχία των άλλων» παρατηρεί η Ευαγγελή Φίλη που υποδύεται την Α. «Η Ω είναι η εξέλιξη: η σύγχρονη γυναίκα, χειραφετημένη, με περγαμηνές, που αντιδρά, αμφισβητεί, (ακόμα) παλεύει, διεκδικεί, αγωνίζεται, κάποιες φορές καταλήγει να προκαλεί, ενοχλεί. Είναι πνεύμα αντιλογίας, ένα μικροσκοπικό ζωύφιο που έχει τη δύναμη να ξεσηκώσει έναν κοιμισμένο ελέφαντα. Είναι εξωστρεφής, αλλά ξεχνάει· αρνείται να κοιτάξει μέσα της. Δυσκολεύεται να συνδεθεί πραγματικά κι ουσιαστικά με τον άνθρωπο απέναντί της» καταλήγει.

Ανάμεσά τους ένας άνδρας, ένας μουσικός, ο Θανάσης Κούτουλας. «Ένας μελωδός του βρασμού και η φωνή της αλήθειας» τονίζει ο Στυλιανός Παρρής. «Ο ρόλος του είναι να προσφέρει τη μυσταγωγία μέσα απ’ τη ρευστή του κίνηση, την πρωτότυπη μουσική του και τους εμπνευσμεύνους από τη ‘’Σούπα’’ στίχους του».

«’’Η Σούπα’’ μου θέλω να ‘’κάψει’’ πρώτα τον εγκέφαλο των θεατών, κατόπιν να τους γλυκάνει την καρδιά και στο τέλος να τους αφήσει μια εύγευστη νότα» φιλοδοξεί ο Στυλιανός Παρρής.

Η συνέχεια επί σκηνής του θεάτρου ΊΣΟΝ με τη σούπα ανά χείρας.

Συντελεστές

Κείµενο + Σκηνοθεσία: Στυλιανός Παρρής

Πρωτότυπη Μουσική + Στίχοι: Θανάσης Κούτουλας

Σκηνικά + Φωτισµοί: Βασιλική Δευτεραίου

Κοστούµια: Xrys Galati

Χορογραφία: Μαγδαλίνα Πανδρακλάκη

Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Στεφανίδου

Σύμβουλος δραματουργίας: Kέλλυ Παπαδοπούλου

Σεφ: Σπύρος Ντάσιος

Επιμέλεια Μακιγιάζ: Ράνια Μπαλτσαβιά

Φωτογραφίες: Νίκος Αλιάγας

Video: Μαρίλη Ζάρκου

Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Κουρτίδης

Ερµηνεύουν: Ευαγγελή Φίλη, Μαρία Στεφανίδου, Θανάσης Κούτουλας

Info

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 έως 14 Απριλίου

Εισιτήρια: 11€ (Γενική είσοδος), 8€ (Μειωμένο: Φοιτητικό, ΑμεΑ, Άνεργοι, Ατέλειες)

Τηλ. Κρατήσεων: 2130411546 | Προπώληση: viva.gr

Θέατρο ΊΣΟΝ

Μελενίκου 33 Βοτανικός, Γκάζι

Τηλέφωνο: 2130411546