Αν σας έχει λείψει το σπιτικό φαγητό και οι γεύσεις της μαμάς ή της γιαγιάς, η Αθήνα κρύβει πολλούς γευστικούς θησαυρούς που θα σας θυμίσουν τα παιδικά σας χρόνια.

Παραδοσιακά μαγειρεία και ταβέρνες με «αδυναμία» στην ελληνική κουζίνα σερβίρουν φρεσκομαγειρεμένα μαγειρευτά που βάζουν τα γυαλιά ακόμη και σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών.

Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

 Ο Τάκης

Αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο μαγειρείο στο Νέο Ψυχικό (Αδριανείου 35), τότε το μάτι σας σίγουρα δεν θα το πάρει, καθώς η εξωτερική του όψη μοιάζει πολύ με σπίτι. Από τα πρώτα μαγειρεία που λειτούργησαν στην περιοχή, από το 1979, φημίζεται για τις εξαιρετικές σούπες που θυμίζουν εκείνες της μαμάς –κρεατόσουπα, κοτόσουπα και λαχανικών– τα σπιτικά μαγειρευτά αλλά και τις οικονομικές τιμές του. Όταν ο καιρός ανοίγει στρώνει τραπέζια στη μικρή αυλή του.

Κατσαρίνα

Λειτουργεί από το 1893 και αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες των κατοίκων της Κηφισιάς. Γευστικές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστες στην ταβέρνα Κατσαρίνα (Λ. Κηφισίας 311 & Π. Τσαλδάρη 43). Από την άνοιξη και μετά στρώνει τραπέζια και στην υπέροχη αυλή της. Εδώ θα φάτε νόστιμα μαγειρευτά και θα εξυπηρετηθείτε αρκετά γρήγορα.

Μπαρμπα Γιάννης

Παραδοσιακό μαγειρείο που μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, σχεδόν συνώνυμο των Εξαρχείων, στη συμβολή της Εμμανουήλ Μπενάκη με τον πεζόδρομο των Δερβενίων.

Απλό φαγητό, σπιτικές γεύσεις και οικονομικές τιμές για μια εμπειρία που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μαγειρευτά, κυρίως λαδερά και φρικασέ στις επιλογές του κοινού με το χύμα κρασί να ρέει άφθονο.

Η ρετρό ατμόσφαιρα φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά, καλή Αθήνα. Σημειώστε ότι εδώ γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μεθύστακας», με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο.

Παλιά Φάβα

Οικογενειακό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενάκια μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, με την κυρία Ντίνα στην κουζίνα της Παλιάς Φάβας να μαγειρεύει νόστιμες λιχουδιές, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε και στο σπίτι της. Με πραγματική αγάπη και περισσό μεράκι γι αυτό που κάνει η κυρία Ντίνα γεμίζει τις κατσαρόλες της καθημερινά νόστιμες λιχουδιές, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε και στο σπίτι της.

Κότσι με ρύζι, λαχανικά και φρέσκες τηγανητές πατάτες, ιμάμ, παστίτσιο, αρνάκι εναλλάσσονται στις προτάσεις του καταλόγου. Στις σταθερές αξίες τα κρεατικά της ώρας και τα πιάτα με θαλασσινά.