Ο καιρός βοηθάει πολύ στο να φτιάξει η διάθεσή μας και έτσι οργανώνουμε από τώρα την έξοδο του σαββατοκύριακου με την παρέα.

Ταβέρνες και μεζεδοπωλεία σε άκρως ανοιξιάτικη διάθεση στρώνουν τραπέζια στους εξωτερικούς τους χώρους και τα γεμίζουν με γευστικά καλούδια που ξετρελαίνουν τους πάντες.

Άμα Λάχει

Η υπέροχη λουλουδένια αυλή του είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας γωνιές στην περιοχή των Εξαρχείων (Μεθώνης 66 & Καλλιδρομίου). Σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην Καλλιδρομίου, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων, το μεζεδοπωλείο Άμα Λάχει σερβίρει νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες με επιρροές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το μενού ολοκληρώνεται με μια ψαγμένη λίστα από επιλεγμένες ελληνικές μπίρες και ούζα.

Σεϋχέλλες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχει κανείς στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 49), με νόστιμους μεζέδες και μαγειρευτά, που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Το μενού ανανεώνεται αρκετά συχνά, αναλόγως την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, από τα πιάτα σημείο αναφοράς του οι περίφημες παπαρδέλες με τον καβουρμά.

Λεμονόκηπος

Σε ένα αρχοντικό της δεκαετίας του ’30 σας υποδέχεται ο Λεμονόκηπος (Αγίας Τριάδας 11), το πιο φημισμένο και καθιερωμένο γευστικό στέκι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένας υπέροχος χώρος με μια ελαφρά country style αισθητική και μια σπιτίσια ζεστασιά που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις γίνεται το «σκηνικό» για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Μεζεδάκια όλων των ειδών, δροσιστικά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες και κυρίως με βάση τους το κρέας γίνονται ανάρπαστα. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στον πανέμορφο… λεμονόκηπό του!

Ρακάκι

Μικρό και φιλικό, το Ρακάκι στην πλατεία της Καισαριανής (Μοσχονησίων 2-4), αποτελεί αγαπημένο στέκι των λάτρεων της κρητικής κουζίνας. Αγνές πρώτες ύλες από την Μεγαλόνησο χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πιάτων εμπνευσμένων από αυτή. Δοκιμάστε απάκι, αρνί οφτό, ντάκο, αυγά με στάκα και τέλειες πατάτες τηγανητές. Αυθεντική κρητική ρακή προσφέρεται για καλωσόρισμα.

Κάππαρη

Από τις νεοταβέρνες που ξεχωρίζουν στην περιοχή των Πετραλώνων (Δωριέων 36), πιο συγκεκριμένα στα Άνω Πετράλωνα και πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Μερκούρη. Στεγάζεται σε μια μονοκατοικία, η οποία βρίσκεται σε μια γειτονιά που σίγουρα φέρνει στο νου εικόνες της παλιάς Αθήνας.

Με το σκηνικό τόσο στον εξωτερικό χώρο της αυλής όσο και στο εσωτερικό να δημιουργεί νοσταλγικές εικόνες, επικεντρώνεται στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με μεσογειακές επιρροές, με τις περισσότερες προτάσεις να παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.