Μια βόλτα μέχρι τη γραφική Πλάκα είναι αρκετή για να πραγματοποιήσει κανείς ένα ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι αρκετούς αιώνες πίσω, με άρωμα εποχής και εικόνες που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά.

  1. Τα πολυφωτογραφημένα, πια, Αναφιώτικα οφείλουν την ονομασία τους στην Ανάφη, καθώς από εκεί είχαν έρθει οι πρώτοι κάτοικοι τους τη δεκαετία του 1840 χτίζοντας τα όμορφα χαμηλά σπίτια τους με τις ανθοστολισμένες γωνιές και τα πανέμορφα σοκάκια.
  2. Η οδός Τριπόδων είναι ο αρχαιότερος δρόμος στον κόσμο που μετρά περισσότερα από 2.500 χρόνια ζωής.
  3. Αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό για αμέτρητες ελληνικές ταινίες όπως οι «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνίστρια τη θρυλική Μελίνα Μερκούρη, «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα» με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου κ.α.
  4. Στην Πλάκα βρίσκεται το πιο παλιό σπίτι σε ολόκληρη την Αθήνα, που μετρά έξι αιώνες ζωής και ήταν η οικία της μεγαλύτερης επαναστάτριας της εποχής. Ο λόγος για το Αρχοντικό των Μπενιζέλων που ανεγέρθηκε επί Οθωμανικής κυριαρχίας στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα διώροφο, ορθογώνιο κτίσμα, ενώ διαθέτει στοιχεία και από τον 16ο αιώνα, τα οποία συνδέουν την χρήση του με το πατρικό της Οσίας Φιλοθέης.
  5. Τα κτίριά της μεταπολεμικά κρίθηκαν διατηρητέα, γι’ αυτό και η Πλάκα είναι η μοναδική περιοχή στην Αθήνα, όπου κάποιος μπορεί να θαυμάσει από κοντά το πώς ήταν η πόλη πριν από 100 χρόνια.