«Στου χρόνου τις καταπακτές» αλλά και σε αυτές της μουσικής, των τραγουδιών που γράφει κοντά πενήντα χρόνια (από το 1964 που «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» ) «βυθίζεται» ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, και παίρνει μαζί του νεότερους ερμηνευτές όπως η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Μπάμπης Τσέρτος στη μοναδική συναυλία του σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Οι τίτλοι λειτουργούν συμβολικά. Οι καταπακτές είναι το καταφύγιο των πολύτιμων εννοιών, πραγμάτων, αντικειμένων, ήχων που αποθηκεύουμε ασυνείδητα στη ζωή μας κι ανατρέχουμε- βυθιζόμαστε σε αυτά όταν έχουμε ανάγκη.

Τα παιδιά της παιδικής χορωδίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τραγουδούν εισαγωγικά: «Ζούμε όλοι σ ένα λούνα παρκ του τρόμου με ένα όνειρο στο βάθος του διαδρόμου». Τ

α παιδιά θα πουν τις πικρές αλήθειες του σήμερα», έλεγε ο Νότης Μαυρουδής στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενόψει της σημερινής συναυλίας.

«Και, όχι, δεν είναι η νοσταλγία σύμβουλός μας στα τραγούδια. Η νοσταλγία είναι παγίδα. Η μνήμη είναι το ζητούμενο» τόνισε ο Νότης Μαυρουδής συμπληρώνοντας πως «η συναυλία περιέχει αυτά που εμπεριέχει η εποχή μας- μια διείσδυση στα σημερινά.

Αναφέρονται στην κρίση όχι απαραίτητα την οικονομική, αλλά την ατομική, στα υπαρξιακά προβλήματα, στην υποβάθμιση αξιών, αλλά και στην ανάγκη να αυτοσαρκαστούμε και να είμαστε κριτικοί».

Μετά από πέντε δεκαετίες στους ατέρμονους δρόμους του πενταγράμμου ο Νότης Μαυρουδής «αναζητά» όπως είπε την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την κοινή μας ευαισθησία.

Μαζί του στη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής όπου το πρωί της επόμενης μέρας θα δώσει και μάστερκλας με τίτλο «Η κιθάρα στην ελληνική μπαλάντα.

Βίοι παράλληλοι…» (είσοδος δωρεάν με την επίδειξη εισιτηρίου της εκδήλωσης), θα βρίσκονται οι ερμηνευτές Γιώτα Νέγκα (η «αμιγώς λαϊκή ερμηνεύτρια» όπως τη χαρακτήρισε ο συνθέτης) Μίλτος Πασχαλίδης (ο «ροκ σταρ που ξέρει καλά και «κοινωνεί» τη μπαλάντα»), Μπάμπης Τσέρτος («ο ερμηνευτής που παντρεύει το παλιό με το νέο των ήχων») και η Παιδική Χορωδία του ιερού ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαρίας- Έμμας Μελιγκοπούλου), ενώ παίζουν και οι μουσικοί Γιώργος Τοσικιάν, Ηρακλής Βαβάτσικας, Μάνος Αβαράκης και Σταύρος Καβαλιεράτος.