Οι τραγουδίστριες-ηθοποιοί Σερ και Ρίμπα ΜακΕντάιρ, ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας και ο σαξοφωνίστας της τζαζ και συνθέτης, Γουέιν Σόρτερ θα τιμηθούν φέτος από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι (John F. Kennedy Center for the Performing Arts).

Επιπλέον οι δημιουργοί του βραβευμένου με Tony μιούζικαλ «Χάμιλτον» – ο ηθοποιός σκηνοθέτης, Λιν-Μάνουελ Μιράντα, ο σκηνοθέτης Τόμας Κάιλ, ο χορογράφος Άντι Μπλακενμπιουέλερ και ο διευθυντής παραγωγής μουσικής Άλεξ Λακάμουαρ θα παραλάβουν το ειδικό βραβείο του Κέντρου Τζον Φ. Κένεντι ως «πρωτοπόροι δημιουργοί έργου με μετασχηματιστική δύναμη που δεν εντάσσεται σε κατηγορία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου και του CBS που θα μεταδώσει τηλεοπτικά την τελετή απονομής των βραβείων.

Το Κέντρο Τζον Φ. Κένεντι θα τιμήσει για 41η χρονιά προσωπικότητες για τα εξαίρετα επιτεύγματα τους στις τέχνες και την ψυχαγωγία.

Οι περισσότεροι απ΄ όσους παραλαμβάνουν βραβεία από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών έχουν ήδη τιμηθεί με τα κορυφαία βραβεία που απονέμονται στους τομείς τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όσοι επιλέχθηκαν να τιμηθούν φέτος αντιπροσωπεύουν την κορυφή της πρωτοτυπίας της χώρας μας και το πλούσιο μωσαϊκό των διαφορετικών προοπτικών και μορφών τέχνης που καθορίζουν ποιοι είμαστε ως πολίτες» δήλωσε η Ντέμπορα Ρούτερ, πρόεδρος του Κέντρου.

Η τελετή απονομής των βραβείων του Κέντρου Τζον Φ. Κένεντι είναι συνήθως μη κομματική εκδήλωση διασημοτήτων, στην οποία παρευρίσκονται ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη κυρία δεν παρέστησαν, λέγοντας ότι ήθελαν οι τιμηθέντες να απολαύσουν την εορταστική εκδήλωση «χωρίς κανέναν πολιτικό περισπασμό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με κάποιους από τους καλλιτέχνες που θα τιμηθούν φέτος.

Το «Χάμιλτον» είναι η μουσική βιογραφία του Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Τζορτζ Ουάσινγκτον και συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του αμερικανικού οικονομικού συστήματος και της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την παράσταση «υπερτιμημένη» όταν οι πρωταγωνιστές του μιούζικαλ από σκηνής εξέφρασαν ανησυχίες για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που βρισκόταν στο κοινό, να διαφυλάξει τις αμερικανικές αξίες.

Επίσης, αποκάλεσε τη Σερ «πλήρως αποτυχημένη», όταν η τραγουδίστρια πήρε μέρος τον Ιανουάριο του 2017 στην «Πορεία Γυναικών» εναντίον του, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το πρόγραμμά τους» απάντησε μέσω email η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε αν ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ θα παραστούν στην τελετή απονομής των βραβείων, σύμφωνα με το Reuters.

Η τελετή απονομής των βραβείων Κένεντι 2018 θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον, στην έδρα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών.