Εδώ και πολλά χρόνια ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα συναυλιακό πεδίο σύναξης –και ανασύνταξης ίσως– των ελληνικών μουσικών δυνάμεων. Κάθε φορά ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εποχής. Έτσι και φέτος…

Σημαντικοί συνθέτες όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, και ο Σταμάτης Κραουνάκης, τραγουδοποιοί όπως οι αδερφοί Κατσιμίχα, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ερμηνευτές όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Δήμητρα ­Γαλάνη καθώς και η νέα γενιά (Vassillikos, Monika, Ελ. Ζουγανέλη) θα μας συναντήσουν σε open air θέατρα για να κλείσουν τη σεζόν ή –αν προτιμάτε– να ανοίξουν την επόμενη.

Έτσι, για λόγους όχι μόνο πρακτικούς, η έννοια «Σεπτέμβριος» εκτείνεται ώστε να περιλαμβάνει (τουλάχιστον) την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου καθώς και κάτι από τον Οκτώβριο.

Στο Ηρώδειο

Το συγκλονιστικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, το οποίο παρουσιάζουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, θα επαναληφθεί, αυτήν τη φορά στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (30/8).

Εκεί θα επιστρέψει (9/9) έπειτα από τέσσερα χρόνια και ο Σταμάτης Σπανουδάκης με το νέο του δίσκο «Θέλω να ’μαι πάντα μαζί σου» και παλιά κομμάτια. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει (11/9) τη γνωστή επιτυχημένη προσέγγισή του σε μεγάλους ποιητές, σε μουσική Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και δική του. Κατόπιν (25/9) ο Διονύσης Σαββόπουλος θα κάνει την κλασική σπουδή του στον Αριστοφάνη («Αχαρνής», «Πλούτος»), μαζί με άλλα τραγούδια για νέους κανταδόρους.

Song streams

Ένα μεγάλο κύμα της σύγχρονης τραγουδοποιίας μας θα έχει ισχυρότατη παρουσία αυτές τις ημέρες. Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας θα κάνουν μια «best of» συναυλία στο Terra Vibe (27/8) και άλλη μία στο Άλσος Βεΐκου (6/9). Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ως «Αόρατος Άνθρωπος», θα εμφανιστεί στο Άλσος Βεΐκου (29/8), το team Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας κ.ο.κ. στου Παπάγου (30/8) και το τρίο Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος και Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Πέτρας (3/9).

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα είναι στην Τεχνόπολη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Πέτρας την ίδια ημέρα (5/9), ενώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η οποία φέτος βγαίνει κυρίως με δικό της υλικό, θα είναι αφενός στο Άλσος Βεΐκου (7/9) και αφετέρου στο Βεάκειο (1/10).

Οι Πυξ Λαξ, τώρα, θα επεκτείνουν την καλοκαιρινή τους επιτυχία με μια συναυλία στο Terra Vibe (10/9) και ο Σωκράτης Μάλαμας θα κάνει μια εμφάνιση στα Βριλήσσια (14/9). Τέλος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα κάνει γι’ ακόμη μία φορά το «Ρεμίξ» του στου Παπάγου (19/9).

Cooperatives



Το ντουέτο (ή μάλλον «Duende») Ελένη Πέτα και Παναγιώτης Μάργαρης θα κάνει μια συναυλία στο Άλσος Βεΐκου (26/8), όχι με ελληνικό ρεπερτόριο αλλά με world – και αυτή είναι η ομορφιά και η γοητεία του.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το δημιουργικό δίδυμο Δήμητρα Γαλάνη και Vassilikos, το οποίο θα είναι μία στην Ελευσίνα (28/8) και μία στο Βεάκειο (15/9). Ο Κώστας Μακεδόνας με τον Γιώργο Θεοφάνους, πάλι, θα παρουσιάσουν την κοινή τους δουλειά στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγος» (12/9), ενώ ο Ορφέας Περίδης με τους Human Touch θα παίξει στην Ελευσίνα (16/9).

The new breed

Ξεκινώντας από τον Cayetano στην Ελευσίνα (30/8), οδηγούμεθα –κατευθείαν– στο Ark Festival της Τεχνόπολης (12-13/9), ένα σημαντικότατο event, το οποίο θα συγκεντρώσει την αφρόκρεμα­: Locomondo, Burger Project με Φοίβο Δεληβοριά, Λεωνίδας Μπαλάφας, Πάνος Μουζουράκης, Ska Bangies, Monika, Maraveyas Ilegal, Νατάσσα Μποφίλιου, Imam Baildi και Gaudi. Εν τω μεταξύ, ο Κωστής Μαραβέγιας θα είναι και στην Ελευσίνα στις 12/9.

Επίσης, θα γίνει ένα Schoolwave στο Μέγαρο (24/9) κι ένα Athens Hip Hop Festival (το τέταρτο) στην Τεχνόπολη (3/9), ενώ οι Active Member θα εμφανιστούν στο Θέατρο Πέτρας (10/9). New breed θεωρείται και η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η οποία θα παίξει με τους φίλους της στο Θέατρο Βράχων (7/9).

Round and round

Από τα κλασικά και διαρκή ονόματα, η Γλυκερία θα κάνει συναυλία στο Θέατρο Πέτρας (15/9) και το ίδιο βράδυ η Τάνια Τσανακλίδου θα είναι «Στον Δρόμο» για το Θέατρο «Δημήτρης Κιντής».

Ο Γιάννης Κότσιρας θα πάει στο Βεάκειο (20/9), το Τρίφωνο τόσο στο Άλσος Βεΐκου (3/9) όσο και στο Θέατρο Πέτρας (19/9) και ο Γιάννης Χαρούλης στην Ελευσίνα (5/9). Σε ό,τι αφορά τα μουσικά θεάματα, τώρα, η Ματθίλδη και η Μπέτυ Μαγγίρα τραγουδούν Ρένα Βλαχοπούλου στο προαύλιο του Μπάντμιντον (από 25/8), στο πλαίσιο της σειράς «Στο γυαλί και στο πανί», η οποία θα συνεχιστεί όλο το μήνα με Μπάμπη Στόκα και Λιζέτα Καλημέρη, Δέσποινα Ολυμπίου και Γιώργο Παπαδόπουλο, Ελεονώρα Ζουγανέλη αλλά και Μπάμπη Τσέρτο.

Όσο για τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα Σπείρα, θα δώσουν επιπλέον παράταση στον Ελληνικό Κόσμο (6-10/9).

Και κλείνουμε με δύο «σχολές» – καθεμία μοναδική στο είδος της. Ο τεράστιος Ψαραντώνης με τη Νίκη Ξυλούρη θα είναι στο Άλσος Βεΐκου (2/9), ενώ ο Μίμης Πλέσσας θα γιορτάσει συνολικά την πορεία του στο τραγούδι, το σινεμά, στην τζαζ κ.λπ. στο Μπάντμιντον (7-8/10).

Πηγή: athinorama