Στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης θα δοθεί, αύριο το βράδυ (στις 8.30 μ.μ.) η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Πρόκειται για την παράσταση του έργου του Πλάτωνα «Απολογία του Σωκράτη», που προετοίμασε στην πρωτότυπη μορφή του, στα αρχαία ελληνικά, προκειμένου, όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «να διατηρηθεί η μουσικότητα της γλώσσας του κειμένου», γιατί «οι μεταφράσεις αλλάζουν τη μουσικότητα των λέξεων που εκφράζεται μόνο με τη φωνή. Η μετάφραση είναι ένα είδος παρερμηνείας των εννοιών που εκφράζουν οι λέξεις. Χωρίς φωνή έχουμε ένα νεκρό κείμενο».

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε (από το ΚΘΒΕ με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα»), το περασμένο καλοκαίρι, στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας, ενώ ακολούθησε περιοδεία.

Η «Απολογία Σωκράτους», που έγινε στις 21 Μαΐου του 399 π.χ και καταγράφηκε πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας (αυτό στο οποίο ο Σωκράτης καταδικάστηκε).

Η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην αρχαία ελληνική γλώσσα, (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Η γενική είσοδος για την αυριανή παράσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου ορίστηκε στα 10 ευρώ.