Η Audi παρουσίασε το ανανεωμένο A8, με σύγχρονη σχεδίαση και τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες. Ψηφιακές τεχνολογίες φωτισμού, με νέους προβολείς και πίσω φώτα, κορυφαία οδική συμπεριφορά και υψηλή αίσθηση πολυτέλειας στο εσωτερικό, υπόσχονται προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία σε όποιον το οδηγεί, ή απολαμβάνει τη διαδρομή από το πίσω κάθισμα.

Το Α8 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017, ως ο φυσικός διάδοχος του Audi V8. Εξαρχής φάνηκε η πρόθεση της μάρκας, να χρησιμοποιήσει το μοντέλο ως πλατφόρμα επίδειξης τεχνολογικής υπεροχής, συνδυάζοντας άνεση με σπορ χαρακτηριστικά.

Εξωτερικά, το μοντέλο ξεχωρίζει από τους Digital Matrix LED προβολείς, την επανασχεδιασμένη και φαρδύτερη γρίλια Single frame, τις πιο όρθιες πλαϊνές εισαγωγές αέρα. Εντυπωσιακό το επίπεδο προφίλ του ενώ οι φαρδύς θόλοι των τροχών φανερώνουν τη στάνταρ τετρακίνηση quattro. Στο πίσω μέρος, φωτιστικά σώματα OLED, λεπτομέρειες χρωμίου και μία φωτεινή λωρίδα απ’ άκρη σε άκρη, δίνουν ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα, που συμπληρώνει ένας μεγάλος διαχύτης. Για πρώτη φορά διατίθεται εξωτερικό πακέτο Sline, ως «γέφυρα» προς τη δυναμική έκδοση S8.

Audi A8


Οι διαστάσεις του αποτελούμενου κατά 58% από αλουμίνιο μοντέλου, έχουν μεταβληθεί ελάχιστα. Το A8 έχει μεταξόνιο 3,00 μέτρα, μήκος 5,19 μ., πλάτος 1,95 μ. και ύψος 1,47 μ. ενώ το S8 είναι περίπου ένα εκατοστό μακρύτερο. Για την καμπίνα επιβατών έχουν χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά άκαμπτο πλαίσιο με χάλυβα θερμής διαμόρφωσης και πολυμερή υλικά ενισχυμένα με ανθρακονήματα.

Εσωτερικά, ο σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από οριζόντια αρχιτεκτονική, προσφέροντας έντονη αίσθηση ευρυχωρίας. Ατμοσφαιρικός φωτισμός, άνετα καθίσματα με δυνατότητα μασάζ πλάτης σε 18 σημεία, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα προσκέφαλα, ειδικά σχεδιασμένο υποπόδιο που προσφέρει μασάζ για τον επιβάτη πίσω από τον συνοδηγό, 4ζωνικός αυτόματος κλιματισμός, συμπληρώνονται από ένα ψυγείο στις πίσω θέσεις με mini-bar.

Audi A8


Η Audi έχει εξοπλίσει το νέο A8 με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες χειρισμού: Audi virtual cockpit, head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, έλεγχος απόκρισης αφής MMI, με δύο οθόνες (10,1” και 8,6”) και φυσικός φωνητικός έλεγχος. Το στάνταρ MMI Navigation plus 3ης γενιάς (MIB 3) υποστηρίζει υπηρεσίες Car-2-X. Δύο οθόνες 10,1” με ανάλυση Full HD, είναι προσαρτημένες στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων και σε συνδυασμό με προηγμένο σύστημα ήχου Bang & Olufsen με ενισχυτή1.920 Watt και 23 ηχεία, φροντίζουν για τη ψυχαγωγία οδηγού και επιβατών.

Σε επίπεδο κινητήριων συστημάτων, όλα διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία (MHEV) ως στάνταρ, η οποία χρησιμοποιεί το κύριο ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt. Όσον αφορά βενζινοκινητήρες, το μοντέλο διατίθεται είτε με τον 3.0 TFSI V6 κινητήρα είτε με τον 8κύλινδρο 4.0 TFSI, με τεχνολογία cylinder on demand. Το A8 55 TFSI quattro με 3λιτρο κινητήρα έχει ισχύ ίππων. Η ροπή 500 Nm αποδίδεται στην περιοχή 1.370-4.500 σ.α.λ., και η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 5,6 δευτερόλεπτα. Τα αντίστοιχα νούμερα για το A8 60 TSFI quattro με τον 4.0 TFSI είναι 460 ίπποι και 660 Nm ροπής (στις 1.850-4.500 σ.α.λ.), με τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,4 δευτερόλεπτα.

Audi A8


Ο 3.0 TDI πετρελαιοκινητήρας εξοπλίζει το A8 50 TDI quattro, με ισχύ 286 ίππων και 600 Nm ροπής. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα γίνεται σε 5,9 δευτερόλεπτα, ενώ ηλεκτρονικά περιορίζεται η τελική ταχύτητα στα 250 χλμ./ώρα, όπως σε όλα τα μοντέλα A8.

Το A8 60 TFSI e quattro είναι το plug-in υβριδικό μοντέλο (PHEV) της γκάμας, με έναν compact ηλεκτροκινητήρα να υποστηρίζει τον 3.0 TFSI. Η μπαταρία ιόντων λιθίου στο πίσω μέρος μπορεί τώρα να αποθηκεύσει καθαρά 14,4 kWh (μεικτό: 17,9 kWh) ενέργειας. Με ισχύ συστήματος 462 ίππων και ροπή 700 Nm, το A8 60 TFSI e quattro επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα.
Στην κορυφή της γκάμας είναι το S8 TSFI quattro, με τον V8 biturbo να παράγει ισχύ 571 ίππων και ροπή 800 Nm (στις 2.050-4.500 σ.α.λ.), με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα, με τα flaps στο σύστημα εξάτμισης να τονίζουν έναν μπάσο ήχο.

Audi A8


Για τις αλλαγές ταχυτήτων του A8 φροντίζει ένα γρήγορο tiptronic 8 σχέσεων. Η τετρακίνηση quattro με το μπλοκέ κεντρικό διαφορικό είναι στάνταρ, με προαιρετικό το σπορ διαφορικό (στάνταρ στο S8) με ενεργή κατανομή της ροπής μεταξύ των πίσω τροχών.

Στον τομέα της ανάρτησης, εκτός του drive Select και των προγραμμάτων οδήγησης που προσφέρει, άξια αναφοράς είναι η προγνωστική ενεργή ανάρτηση. Μπορεί να φορτίσει ή να αποφορτίσει κάθε τροχό με πρόσθετη ισχύ ξεχωριστά μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα, ρυθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργά τη θέση του πλαισίου σε οποιαδήποτε κατάσταση οδήγησης. Το μεγάλο σεντάν στρίβει με σταθερότητα, με μικρές γωνίες κλίσης στις στροφές, καθώς η προγνωστική ενεργή ανάρτηση ανυψώνει την πλευρά του σασί στο εξωτερικό της καμπύλης και χαμηλώνει την αντίθετη πλευρά, με κλίση έως και τρεις μοίρες. Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια μπροστινής κάμερας αναγνωρίζονται οι ανομοιομορφίες στον δρόμο, με το αυτοκίνητο να εξαφανίζει επί της ουσίας τις λακκούβες στο οδόστρωμα. Τέλος, για την εύκολη είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο, το αμάξωμα ανεβαίνει και χαμηλώνει έως και 50 χιλ.

Audi A8


Σε επίπεδο ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, είναι διαθέσιμα περίπου 40 συστήματα, είτε στον βασικό είτε στον προαιρετικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά, στάνταρ είναι τα presense basic και presense front, ενώ για ευκολία στην επιλογή πολλά ομαδοποιούνται σε πακέτα. Αξιοσημείωτο το remote park assist plus, το οποίο μπορεί να μανουβράρει αυτόματα το μεγάλο σεντάν μέσα και έξω από έναν χώρο στάθμευσης, χωρίς να είναι απαραίτητο να βρίσκεται ο οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο.

Το νέο A8 αναμένεται στην Ελλάδα την άνοιξη, όταν και θα ανακοινωθούν οι προτεινόμενες τιμές λιανικής από την Kosmocar, με ταυτόχρονη έναρξη των παραγγελιών.

Audi A8