Ο ευρωπαϊκός τελικός του FIA Rally Star, του μεγάλου θεσμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου για την ανάδειξη της νέας γενιάς ταλέντων στο παγκόσμιο στερέωμα των Ράλι, βρίσκεται προ των πυλών και οι δύο Έλληνες νεαροί οδηγοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, η 21 ετών Μαριαλένα Παυλή και ο 23χρονος Γρηγόρης Εμμανουήλ, ολοκλήρωσαν τις προπονήσεις τους στο Διαδρόμιο της Κορινθίας.

Η Μαριαλένα και ο Γρηγόρης ήταν οι δύο οδηγοί που κέρδισαν τον προκριματικό που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, και έκτοτε προπονούνται εντατικά ενόψει του ευρωπαϊκού τελικού του θεσμού, που θα διεξαχθεί το προσεχές τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου στην πίστα Rallycross του Estering, στην επαρχία του Buxtehude της βόρειας Γερμανίας.

Ο ευρωπαϊκός τελικός είναι ο πρώτος από τους έξι παγκόσμιους τελικούς του FIA Rally Star που θα διεξαχθούν μέσα στο 2022. Τα αποτελέσματα από τον τελικό κάθε ηπείρου θα αναδείξουν τα έξι από τα επτά μέλη της ομάδας του προγράμματος FIA Rally Star για το 2023. Το έβδομο μέλος θα είναι η οδηγός που θα κερδίσει τον τελικό γυναικών αργότερα φέτος, στον οποίο θα λάβουν μέρος οι αθλήτριες με την καλύτερη απόδοση σε καθέναν από τους έξι τελικούς των ηπείρων.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού τελικού, ως εκπρόσωπος της Ευρώπης στην προπαρασκευαστική σεζόν του 2023 στο FIA Rally Star, θα αγωνιστεί σε έξι Ράλι με ένα Ford Fiesta Rally3 της βρετανικής M-Sport, και παράλληλα θα ενταχθεί στο επαγγελματικό πρόγραμμα προπόνησης τόσο της φυσικής κατάστασης, όσο και της πνευματικής. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο για να διεκδικήσει το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Στο τέλος του 2023, οι τέσσερις καλύτεροι της ομάδας FIA Rally Star θα κερδίσουν μια θέση στο πρωτάθλημα FIA Junior WRC για το 2024, και οι τρεις καλύτεροι από αυτούς θα κάνουν και μια δεύτερη σεζόν στον ίδιο θεσμό το 2025. Αν το 2025 κάποιος εκ των τριών αυτών οδηγών κερδίσει τον τίτλο στο Junior WRC, τον επόμενο χρόνο θα κερδίσει μια θέση στην κατηγορία WRC2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, με αυτοκίνητο Rally2. Όλα αυτά, με πλήρως καλυμμένα έξοδα από τη Διεθνή Ομοσπονδία, μέσω του FIA Innovation Fund και των συνεργατών του FIA Rally Star.

Στον ευρωπαϊκό τελικό του Estering θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 80 νεαροί οδηγοί (από 17 χώρες) μεταξύ των οποίων και η Μαριαλένα Παυλή από την Αθήνα, αθλήτρια της Λέσχης ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., και ο 23χρονος Γρηγόρης Εμμανουήλ από το Βελβεντό, του Σωματείου ΣΜΑΒ.

Στον τελικό θα οδηγήσουν το TN5 Cross Car του οργανισμού Life Live του οδηγού του WRC Thierry Neuville, και για αυτόν το λόγο τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο Έλληνες εκπρόσωποι στο θεσμό προετοιμάστηκαν με δύο διήμερες προπονήσεις που διοργάνωσε η ΟΜΑΕ στο Διαδρόμιο, στη χωμάτινη πίστα του Σπαθοβουνίου Κορινθίας. Αυτό για τους δύο νεαρούς οδηγούς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο Γρηγόρης Εμμανουήλ έχει στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε μία Ανάβαση και σε αγώνες δεξιοτεχνίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Βελβεντό Κοζάνης, καθώς και εμπειρία από τα Καρτ και δύο Ράλι από τη θέση του συνοδηγού.

Από την πλευρά της, η Μαριαλένα Παυλή ξεκίνησε από τα Καρτ σε ηλικία 15 ετών και με την ενηλικίωσή της πέρασε στους αγώνες αυτοκινήτων. Πέρσι συμμετείχε στους Dirt Games με αυτοκίνητο, και φέτος αποσκοπεί να ακολουθήσει όλο το θεσμό.

Νίκος Τσάδαρης