Ένα μοναδικό επίτευγμα κατάφερε το Skoda Enyaq iV στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού που αξιολογεί όλα τα νέα μοντέλα για την ασφάλεια που προσφέρουν σε οδηγό, επιβάτες αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της μάρκας σημείωσε επίδοση ρεκόρ, την καλύτερη που έχει καταγραφεί από οποιοδήποτε μοντέλο την τελευταία διετία, στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων εντός του οχήματος. Το 94% που σημείωσε το Enyaq iV είναι η κορυφαία επίδοση που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2020, όταν οι δοκιμές αναθεωρήθηκαν και έγιναν ακόμα πιο αυστηρές.

Παράλληλα, το ηλεκτρικό όχημα αποδείχθηκε πολύ ασφαλές και για τα παιδιά-επιβάτες του οχήματος, καθώς η επίδοση του 89% που σημείωσε έχει σημειωθεί μόνο από τρία ακόμα μοντέλα την τελευταία διετία.

Σαν φυσικό επόμενο το Enyaq iV κατέκτησε με ευκολία κατέκτησε την κορυφαία αξιολόγηση των πέντε αστέρων, επιτυγχάνοντας συνολική βαθμολογία 89%. Εκτός των δύο κορυφαίων επιδόσεων στις κατηγορίες προστασίας ενηλίκων και παιδιών εντός του οχήματος, σημείωσε επίδοση 71% στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου (κυρίως πεζών) εκτός οχήματος και 82% στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αξιολογήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπ’ όψη τον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου.

Νίκος Τσάδαρης