Η είδηση ήρθε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν λίγες ώρες και αναστάτωσε τον κόσμο των Ράλι. Με πρωτοβουλία του εννιάκις παγκόσμιου πρωταθλητή ράλι Σεμπαστιάν Λεμπ, χωρίζουν οι δρόμοι του από τον επίσης εννιάκις παγκόσμιο πρωταθλητή συνοδηγών ράλι, Ντανιέλ Ελενά.

Ήταν ένα ονειρικό ταξίδι που κράτησε 23 συνεχόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 1998 και την νίκη τους στο Rallye du Val d’Agout με Citroen Saxo και ολοκληρώθηκε στο Ράλι Dakar 2021 με την 5η κατά σειρά αποτυχία του διδύμου στον πιο σκληρό αγώνα του κόσμου. Τελευταία τους επιτυχία η 3η θέση στο Ράλι Τουρκίας 2020, όταν παραλίγο να κερδίσουν τον αγώνα, παρά το ότι η συνεχής εμπλοκή τους στο WRC είχε τελειώσει το 2012.

Ο λόγος αυτής της απόφασης είναι οι συνεχόμενες αποτυχίες στο Dakar και το πείσμα του οδηγού που δεν έχει χορτάσει νίκες. Αυτό προκύπτει και από την δήλωση του Λεμπ που είπε: «Μετά από 5 Ράλι Ντακάρ μαζί και μετά από συζητήσεις με την ομάδα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Δεν ήταν μια απόφαση χωρίς πόνο το ότι δεν θα ξεκινήσουμε την επόμενη έκδοση ως πλήρωμα. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, ούτε το ευκολότερο τηλεφώνημα μετά από αυτά τα 23 χρόνια, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία για την ικανότητά μου να ανακάμψω. Θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε ξανά το πάθος μας και να ξανακοιτάξουμε τις υπέροχες στιγμές μας».

Από την πλευρά του, ο Ντανιέλ Ελενά εμφανώς δυσαρεστημένος σε βίντεο που ανάρτησε στο fb του, εξέφρασε τον θυμό του εναντίον της ομάδας Prodrive που (κατά την άποψή του) αναγκάζει τον Λεμπ να αλλάξει συνοδηγό για την επόμενη συμμετοχή του στο Dakar. Συγκεκριμένα είπε στην ομάδα του BRX ότι: «το αυτοκίνητό σας, δεν είναι φτιαγμένο για νίκη. Πέρασα ώρες λέγοντας τι πρέπει να γίνει για να κάνει το αυτοκίνητο δυνατό. Και δεν ακούσατε τη συμβουλή». και κατέληξε: «Θα είμαι πάντα πίσω σου Σεμπ και σου εύχομαι καλή τύχη με τον μελλοντικό συνοδηγό σου».

Νίκος Τσάδαρης