Το νέο Nissan Juke πήρε βαθμολογία 5 αστέρων στην ασφάλεια του Euro NCAP. Το ολοκαίνουργιο ιαπωνικό crossover έλαβε την κορυφαία αξιολόγηση για το 2019 από το Independent European New Car Assessment Program, με επαίνους για την αντοχή του και την κορυφαία στην κατηγορία του  τεχνολογία πρόληψης ατυχημάτων.

Στην προστασία των ενηλίκων επιβατών το νέο μοντέλο βαθμολογήθηκε με 94% και στην προστασία των παιδιών με 85%, ενώ πέτυχε βαθμολογία 81% στους ποδηλάτες και στους πεζούς. Αυτό συμβαίνει χάρη στην προηγμένη ενισχυμένη δομή του, καθώς και στη χρήση χάλυβα εξαιρετικά υψηλής αντοχής  σε περιοχές-κλειδιά για τη βελτίωση της ακαμψίας, επιτρέποντας ταυτόχρονα την απορρόφηση και τη διάχυση της δύναμης πρόσκρουσης, πριν φθάσει στην κυψέλη ασφαλείας των επιβατών.

Το Euro NCAP αναγνωρίζει ότι είναι πάντοτε προτιμότερο να αποφεύγεται η πρόκληση ατυχημάτων και για τον λόγο αυτό δίνει πόντους στην τεχνολογία που βοηθά τον οδηγό να αποφύγει συγκρούσεις. Το σύστημα αξιολόγησης του 2019, επιδοκιμάζει μοντέλα που υπερβαίνουν τις νομικές απαιτήσεις ασφάλειας, «αντανακλώντας» με αυτόν τον τρόπο τις τελευταίες κορυφαίες καινοτομίες ασφάλειας στην αγορά. Και σε αυτή την περίπτωση, το Juke της Nissan σημείωσε μια υψηλή βαθμολογία με σκορ 73%.

Το τεστ της αξιολόγησης, έγινε με Juke DIG-T 117 N-Connecta, με το τιμόνι στα αριστερά, αν και το Euro NCAP επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα ισχύουν για όλα τα νέα Juke.

Το Euro NCAP δοκιμάζει ανεξάρτητα τα αυτοκίνητα από το 1997, μετρώντας τα περισσότερα από τα νέα μοντέλα που διατίθενται προς πώληση, σε σχέση με τα συνεχώς εξελισσόμενα κριτήρια αξιολόγησης. Εκτός από τη δοκιμή της πραγματικής φυσικής αντοχής των αυτοκινήτων, σε διάφορες προσομοιωμένες συγκρούσεις, ο οργανισμός δοκιμάζει και βαθμολογεί την τεχνολογία πρόληψης ατυχημάτων.

Νίκος Τσάδαρης