Κίνητρα για ηλεκτροκίνητα ταξί και εταιρικά αυτοκίνητα

Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης από το υπ. Περιβάλλοντος


AUTO
12:48
19/09/2019
Κίνητρα για ηλεκτροκίνητα ταξί και εταιρικά αυτοκίνητα
6
loading

Κίνητρα για ηλεκτροκίνητα ταξί και εταιρικά αυτοκίνητα περιλαμβάνει το σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της χθες στο Συνέδριο Connected Cars 2019. Επίσης πολλά από τα νέα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πιο ρεαλιστικούς στόχους για το στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς οι επιδόσεις μέχρι στιγμής είναι μηδαμινές και οι ελλείψεις σημαντικές. Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων δεν έχει ξεπεράσει στη χώρα μας το 0,23%. Την ιδια ώρα το Εθνικό Σχέδιο Πλαίσιο Πολιτικής για την ανάπτυξη της αγοράς των εναλλακτικών καυσίμων που εκπονήθηκε το 2017 προβλέπει  15.000 επιβατικά ηλεκτροκίνητα οχήματα  το 2030 ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που συνέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018 θέτει ως στόχο το 10% των επιβατικών ΙΧ που θα κυκλοφορούν το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα. «Εάν υποθέσουμε δηλαδή  ότι το 2030 θα κυκλοφορούν 6 εκατομμύρια επιβατικά ΙΧ (με δεδομένο ότι σήμερα κυκλοφορούν περί τα 5,6 εκατ.) αυτό σημαίνει 600.000 ηλεκτροκίνητα ΙΧ. 'Αρα  θα πρέπει να πωλούνται 50.000 αυτοκίνητα τον χρόνο για τα επόμενα 11 χρόνια, ενώ πέρυσι πουλήθηκαν μόλις 315 ηλεκτροκίνητα ΙΧ». Πρόσθεσε ότι τα βασικά προβλήματα είναι η ανεπαρκής ενημέρωση των καταναλωτών, η έλλειψη υποδομών φόρτισης, οι υψηλές τιμές απόκτησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς και η ανυπαρξία καθαρού εθνικού σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση.

Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Αναθεώρηση του στόχου του ΕΣΕΚ για το 2030 ώστε αυτός να είναι ρεαλιστικός, βασιζόμενος στα εθνικά και τα διεθνή χαρακτηριστικά της αγοράς  ηλεκτροκίνητων οχημάτων
 2. Εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα για το 2030 που θα μπορεί να αναθεωρείται δυναμικά ανάλογα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων.
 3. Έκδοση άμεσα Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης των Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων που θα ρυθμίσει την αγορά ηλεκτροκίνησης, προκρίνοντας το «ανταγωνιστικό» μοντέλο ανάπτυξης δημόσιων υποδομών επαναφόρτισης, με σαφή καθορισμό ρόλων: Του ιδιοκτήτη της υποδομής επαναφόρτισης, του φορέα εκμετάλλευσης των υποδομών, του παρόχου υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, του φορέα διεκπεραίωσης συναλλαγών και του φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης φορτίου ηλεκτροκίνητων οχημάτων
 4. Υποχρεωτική υποδομή για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στα κτίρια και ένταξη της ηλεκτροκίνησης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
 5. Κίνητρα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ανάπτυξη δικτύου υποδομών. Ιδιαίτερη στόχευση θα υπάρξει σε επαγγελματικές ομάδες όπως τα ταξί και τα εταιρικά αυτοκίνητα
 6. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων)
 7. Υποστήριξη του έργου άλλων υπουργείων για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και τεχνικών οδηγιών που αφορούν εξειδικευμένα θέματα εγκατάστασης και εκπαίδευσης εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  To 2030 η Κίνα θα έχει αναλάβει την πλήρη παραγωγή οχημάτων όπως έχει συμβεί και με άλλα αγαθά. Οι περισσότερες από τις 500+ κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεσμεύονται ότι από το 2023-2025 θα παράγουν μόνο ηλεκτρικά. Η ίδια η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πουλιέται αυτοκίνητο αν δεν είναι μηδενικών ρύπων από το 2030 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα υπολογίζουν ότι το 2030 θα πουλιούνται συνολικά 1500 καινούργια αυτοκίνητα ετησίως γιατί κάτι άλλο εκτός από ηλεκτρικά δεν θα υπάρχει σε παραγωγή. Αυτόν που έκανε τη μελέτη τον πλήρωσαν ήθελα να 'ξερα?

  1. avatar Αριστος

   Ακριβως ετσι είναι όπως τα περιγραφεις. Ηδη στην Κινεζικη επαρχια Hainan απαγορευτηκαν οι πωλήσεις ICE οχημάτων, εκτος των φορτηγων. Στην Κινα το 99% των scooters είναι ηλεκτρικα εδώ και χρονια

 2. avatar Kos g2

  Απλά μειώστε τις τιμές στα ηλεκτροκίνητα και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

  1. avatar Αριστος

   Δυστυχως οι μπαταριες λιθιου είναι ακομα ακριβες. Σταδιακα φυσικα θα μειωθουν οι τιμες λογω της τεχνολογικης προοδου

  2. avatar Giorgis

   Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μειώσουν τον ΦΠΑ. Η υπόλοιπη τιμή δεν εξαρτάται από το κράτος. Οπότε μπορούν να δώσουν κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές, φθηνότερο ρεύμα για φόρτιση, είσοδο στο κέντρο της Αθήνας όλες τις μέρες, χρήση λεφωορειολωρίδων (μέχρι να γίνουν πολλά), δωρεάν στάθμευση σε δημόσια πάρκινγκ, πιθανή έκπτωση σε διόδια κλπ. και φυσικά κατασκευή σταθμών φόρτισης. Προτιμότερα αυτά από άμεσες επιδοτήσεις σε χρήμα που κάνουν άλλες χώρες.

   1. avatar Bill Doum

    Το φθηνότερο ρεύμα όταν υπάρχουν 10+ πάροχοι πως θα γίνει στην πράξη; Τα υπόλοιπα κίνητρα που λες ισχύουν μόνο για κατοίκους Αθήνας. Τα προβλήματα αυτά στις περισσότερες επαρχίες δεν υπάρχουν! Οπότε για κίνητρα σε όλη την χώρα χρειάζεται γενναία μείωση ΦΠΑ και ένα ποσοστό έκπτωσης ως επιδότηση στην αγορά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει