Με το λανσάρισμα της νέας BMW X5 xDrive45e, η γκάμα των SAV (Sports Activity Vehicle) της μάρκας, επεκτείνεται με ένα plug-in υβριδικό σύστημα. Η δεύτερη γενιά της X5 με ηλεκτροκίνηση συνδυάζει έναν ειδικών προδιαγραφών, σε σειρά 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα TwinPower Turbo και την πιο εξελιγμένη τεχνολογία eDrive. Μέσα από τη συνεχή τεχνολογική πρόοδο στον τομέα των plug-in υβριδικών συστημάτων κίνησης έχει επιτευχθεί αύξηση ισχύος στους 394 ίππους, αισθητή βελτίωση στον τομέα της ηλεκτρικής αυτονομίας και σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Πιο εντυπωσιακή από ποτέ, η δεύτερη γενιά του plug-in υβριδικού μοντέλου συνδυάζει την ηλεκτρική οδηγική αίσθηση μιας υβριδικής BMW με την ευελιξία ενός Sports Activity Vehicle. Γι’ αυτό, η νέα X5 xDrive45e προσφέρει βελτιστοποιημένες δυναμικές επιδόσεις και απόδοση.

Η ηλεκτρική αυτονομία (67 έως 87 χλμ στον νέο κύκλο δοκιμών WLTP ή περίπου 86 έως 97 χλμ σύμφωνα με το πρότυπο NEDC) έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2 του μοντέλου στο μικτό κύκλο έχουν μειωθεί στο μισό. Οι τιμές κατανάλωσης είναι τώρα 1,9 – 1,2 λτ / 100 χλμ (WLTP) ή 2,0 – 1,7 λτ / 100 χλμ (NEDC), με τις σχετικές εκπομπές CO2 να έχουν μειωθεί στα 44 – 27 γρ / χλμ (WLTP) ή 47 – 39 γρ / χλμ (NEDC). Η συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της X5 xDrive45e είναι μεταξύ 28,3 και 23,1 kWh / χλμ (WLTP), ή μεταξύ 23,5 και 21,5 kWh / 100 χλμ (NEDC). Επίσης, η τελική ταχύτητα με ηλεκτροκίνηση έχει αυξηθεί από 120 σε 135 χλμ/ώρα.

Οι βελτιωμένες τιμές είναι το αποτέλεσμα μιας πλήρως εξελιγμένης τεχνολογίας κίνησης. Αποτελείται από έναν σε σειρά 6κύλινδρο κινητήρα 3.0 λίτρων (286 ίππων) της τρέχουσας οικογένειας EfficientDynamics και την 4η γενιά της τεχνολογίας eDrive. Ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 113 ίππους, μία μπαταρία ιόντων λιθίου με μικτή ενεργειακή πυκνότητα αυξημένη στα 24,0 kWh και πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά ισχύος για ευφυή διαχείριση ενέργειας, χαρίζουν στην plug-in υβριδική X5 xDrive45e εντυπωσιακά χαρακτηριστικά επιδόσεων και απόδοση.

Τα δύο συστήματα κίνησης παράγουν συνολική ισχύ 394 ίππων με μέγιστη ροπή 600 Nm. Ο κινητήρας καύσης και το ηλεκτρικό μοτέρ διοχετεύουν την παραγόμενη ισχύ σε ένα 8οκτάχυτο κιβώτιο Steptronic τελευταίας  γενιάς και το ευφυές σύστημα τετρακίνησης xDrive. Με αυτό τον τρόπο, η ροπή μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς με ηλεκτροκίνηση, αλλά και όταν χρησιμοποιείται ο κινητήρας καύσης ή και οι δύο μονάδες κίνησης: αυτό διασφαλίζει σπορ οδηγική απόλαυση στο δρόμο και ανώτερες επιδόσεις off-road σε χαλαρά εδάφη, σε όλες τις περιπτώσεις. Η νέα X5 xDrive 45e χρειάζεται 5,6 δλ. για να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ, δηλαδή 1,2 δεύτερα λιγότερο από το προηγούμενο μοντέλο. Η τελική της ταχύτητα είναι 235 χλμ/ώρα.

Λόγω της θέσης της μπαταρίας υψηλής τάσης στο κάτω τμήμα του αμαξώματος, το κέντρο βάρους είναι χαμηλότερο έναντι των μοντέλων SAV με συμβατικό σύστημα κίνησης. Ο χώρος αποσκευών είναι μόλις 150 λίτρα μικρότερος και με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση, η αποθηκευτική ικανότητα φτάνει τα 500 λίτρα. Με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες, η διαθέσιμη χωρητικότητα είναι 1.720 λίτρα. Το ρεζερβουάρ καυσίμου έχει χωρητικότητα 69 λίτρων για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Η νέα X5 xDrive45e εφοδιάζεται στάνταρ με αερανάρτηση δύο αξόνων και ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αποσβεστήρες. Τα προαιρετικά συστήματα ανάρτησης που διατίθενται για το plug-in υβριδικό μοντέλο περιλαμβάνουν integral active steering. Πέρα από την ολοκληρωμένη γκάμα ευφυών συστημάτων συνδεσιμότητας, προσφέρονται και νέες ψηφιακές υπηρεσίες, κατάλληλες για ηλεκτροκίνηση.

Επιπλέον, όλα τα συστήματα υποβοήθησης που έχουν εξελιχθεί για το Sports Activity Vehicle και προαιρετικός εξοπλισμός υψηλής ποιότητας που αναβαθμίζει την άνεση και πολυτέλεια του εσωτερικού διατίθενται και για την νέα X5 xDrive45e. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει ακουστική προστασία πεζών. Στις χαμηλές ταχύτητες με ηλεκτροκίνηση, ένα σύστημα ηχείων εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό ήχο ειδικά σχεδιασμένο για ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW, που καθιστά αισθητή την παρουσία των οχημάτων χωρίς να είναι ενοχλητικός για τους επιβάτες.

Μικρότερο συνολικό αποτύπωμα CO 2

Οι πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των plug-in υβριδικών οχημάτων έχουν αμφισβητηθεί κάποιες φορές, κυρίως σε αγορές όπου η αναλογία πράσινης ενέργειας που χρησιμοποιείται από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού παραμένει χαμηλή. Το BMW Group πραγματοποίησε μία πιστοποίηση εκπομπών CO2 πλήρους κύκλου για την νέα X5 xDrive45e, από την προμήθεια πρώτων υλών, την εφοδιαστική αλυσίδα, την παραγωγή και την περίοδο χρήσης, μέχρι την ανακύκλωση.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι το αποτύπωμα CO2 της νέας X5 xDrive45e θα είναι 40% μικρότερο από αυτό της νέας X5 xDrive40i όταν λειτουργεί με το μέσο, Ευρωπαϊκό προφίλ χρήσης. Τέλος, όταν το αυτοκίνητο φορτίζεται με «πράσινη» ενέργεια, το αποτύπωμα CO2 μειώνεται μέχρι 70%.

Νίκος Τσάδαρης