Η Mini παρουσίασε τη δική της αμιγώς ηλεκτρική πρόταση για αστικές μετακινήσεις. Πρόκειται για το νέο Cooper SE, το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο μοντέλο της βρετανικής (ή κάπως έτσι) μάρκας, ένα μοντέλο που προσφέρει βιώσιμη μετακίνηση σε συνδυασμό με διασκεδαστική οδήγηση, όμορφη σχεδίαση και πολυτελή ποιότητα.

Η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα 184 ίππων, το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα εμπρόσθιας κίνησης και το καινοτόμο σύστημα δυναμικής οδήγησης με έλεγχο ολίσθησης των τροχών κοντά στον ενεργοποιητή (wheel slip limiting close to the actuator) χαρίζουν στο νέο Cooper SE ευελιξία τύπου «go-kart». Η ειδική μπαταρία ιόντων λιθίου παρέχει αυτονομία 235 – 270 χλμ. και είναι χαμηλά τοποθετημένη στο πάτωμα, ώστε να μην περιορίζεται η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών συγκριτικά με του τρίθυρου Mini με συμβατικό κινητήρα.

Το Cooper SE γίνεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές μικρό αυτοκίνητο, προετοιμάζοντας το δρόμο για μία βιώσιμη και ταυτόχρονα άκρως συναισθηματική οδηγική εμπειρία σε συνθήκες πόλης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Mini Cooper SE:

  • Το πρώτο Mini και το πρώτο μικρό πολυτελές αυτοκίνητο που λειτουργεί αμιγώς με ηλεκτρισμό.
  • Ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 184 ;ippvn και ροπή 270 Nm.
  • Ειδικών προδιαγραφών μπαταρία ιόντων λιθίου επιτρέπει αυτονομία 235 – 270 χλμ., χωρίς περιορισμούς στο χώρο αποσκευών.
  • Φορτίζεται σε οικιακή πρίζα, επιτοίχιο πίνακα ή δημόσιους σταθμούς φόρτισης, εφικτή ταχεία φόρτιση  από πηγή συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος έως 50 kW.
  • Εξαιρετική ευελιξία χάρη στην άμεση απόκριση, το χαμηλό κέντρο βάρους, την εμπρόσθια κίνηση (FWD) και το σύστημα ελέγχου ολίσθησης τροχών κοντά στον ενεργοποιητή.
  • Επιτάχυνση 0 – 60 χλμ/ώρα σε 3,9 δλ. &  0 – 100 χλμ/ώρα σε 7,3 δλ.
  • Σχεδίαση τρίθυρου Mini με ειδικές πινελιές για το μοντέλο.
  • Αποκλειστικά στοιχεία απεικόνισης και ελέγχου στο εσωτερικό.
  • Η ανάκτηση ενέργειας μπορεί να ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα έντασης, για ξεχωριστή ‘one-pedal’ αίσθηση.
  • Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει προβολείς LED, 2-ζωνικό, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού, θέρμανση με τεχνολογία αντλίας θερμότητας, βοηθητικό καλοριφέρ, ηλεκτρικό χειρόφρενο και Συνδεδεμένη Πλοήγηση (Connected Navigation).

Φιλοσοφία

Το Cooper SE είναι το πρώτο μοντέλο που συνδυάζει ηλεκτροκίνηση σε περιβάλλον πόλης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρώτου μικρού αυτοκινήτου στην πολυτελή κατηγορία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο τρίθυρo, ενώ οι διαστάσεις, η σχεδίαση, ο χώρος και το εσωτερικό του βασίζονται στην έκδοση με συμβατικό κινητήρα, το οποίο εξελίχθηκε με γνώμονα την επέκταση της γκάμας με ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.

Το Mini Cooper SE παράγεται στην πατρίδα (Ηνωμένο Βασίλειο) της μάρκας. Κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τις συμβατικές εκδόσεις του στο εργοστάσιο της Οξφόρδης. Η τεχνολογία κίνησης προέρχεται από τα εξειδικευμένα κέντρα του BMW Group στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στο Dingolfing και το Landshut.

Αντί κάποιου κινητήρα βενζίνης ή diesel, το μοντέλο της Mini εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα κάτω από το καπό του. Η συμπαγής μονάδα με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά ισχύος και σύστημα μετάδοσης τοποθετείται στο εμπρός τμήμα του πλαισίου στήριξης μέσω μιας συμπαγούς, σωληνωτής δομής. Η μπαταρία ιόντων λιθίου (με ειδική διάταξη) αποτελείται από κυψέλες ιόντων λιθίου που διαιρούνται σε 12 μονάδες. Αυτές σχηματίζουν ένα συγκρότημα σχήματος T, τοποθετημένο στο δάπεδο του οχήματος, που παράγει μικτό ενεργειακό περιεχόμενο 32,6 kWh.

Ο ηλεκτροκινητήρας δεν είναι απλά μικρότερος αλλά και σημαντικά ελαφρύτερος από ένα κινητήρα καύσης, συμβάλλοντας στην ισορροπημένη κατανομή φορτίου άξονα του ηλεκτροκίνητου μοντέλου. Σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κέντρο βάρους, αυτό αυξάνει την ευελιξία του οχήματος, καθιστώντας το εξαιρετικό και άριστα ελεγχόμενο ακόμα και στις στροφές με υψηλή ταχύτητα.

Το Cooper SE προσφέρει επίσης αξιόπιστο κράτημα, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η θέση της μπαταρίας υψηλής τάσης. Αυτή τοποθετείται βαθιά στο πάτωμα του οχήματος, ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα και κάτω από τα πίσω καθίσματα. Λόγω αυτής της διάταξης, δεν περιορίζεται ο ωφέλιμος χώρος αποσκευών συγκριτικά με τις εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες. Όπως στο τρίθυρο Mini με κινητήρα καύσης, ο χώρος αποσκευών πίσω από την πίσω πόρτα είναι 211 λίτρα, και μπορεί να φτάσει στα 731 λίτρα με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες.

Η μοναδική μετρήσιμη διαφορά: προκειμένου να διασφαλίζεται η σχετική απόσταση από το έδαφος για τη μπαταρία που τοποθετείται στο πάτωμα του οχήματος, το αμάξωμα του Cooper SE βρίσκεται περίπου 18 χλστ. ψηλότερα σε σχέση με το μοντέλο με συμβατικό σύστημα κίνησης.

Όλες οι λειτουργίες της ηλεκτροκίνησης προστατεύονται μέσω ειδικών συστημάτων και απενεργοποιούνται άμεσα σε περίπτωση σύγκρουσης. Επομένως, η φιλοσοφία ασφαλείας του μοντέλου, συμβαδίζει με τα υψηλά πρότυπα του BMW Group, που υπερβαίνουν τις νόμιμες απαιτήσεις. Τα ηλεκτρονικά ισχύος προστατεύονται από την ενισχυμένη βάση του προφυλακτήρα και το πλαίσιο στήριξης του ηλεκτροκινητήρα, ενώ η μπαταρία προστατεύεται από μία ανθεκτική βάση. Με βάρος DIN (χωρίς φορτίο) 1 365 κιλά, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο είναι μόλις 145 κιλά περίπου βαρύτερο από το τρίθυρο Cooper S με κιβώτιο Steptronic.

Γνώριμη εμφάνιση

Έξυπνες τροποποιήσεις και διακριτικές διαφοροποιήσεις έναντι του μοντέλου με συμβατικό σύστημα κίνησης χαρακτηρίζουν τη σχεδίαση του Cooper SE. Οι δυναμικές αναλογίες, η τυπική δομή τριών τμημάτων με το αμάξωμα, τις κρυστάλλινες επιφάνειες και την οροφή, οι κοντοί πρόβολοι και οι τοποθετημένοι στα άκρα τροχοί παραμένουν τα στοιχεία που κάνουν το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο Mini να ξεχωρίζει. Πινελιές εφαρμοσμένες με ακρίβεια υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός συστήματος κίνησης για το μέλλον. Η πρίζα φόρτισης βρίσκεται πάνω από τον δεξιό πίσω τροχό, ακριβώς εκεί όπου τοποθετείται η τάπα του ρεζερβουάρ του τρίθυρου Mini με συμβατικό κινητήρα.

Ένα λογότυπο Mini Electric σηματοδοτεί τη διαφορά στη χρήση ενέργειας. Κίτρινες εκδόσεις αυτής της «ταυτότητας» εμφανίζονται στα πλαϊνά ένθετα των δεικτών πορείας, γνωστά ως φινιστρίνια, καθώς και στην πίσω πόρτα και την εμπρός μάσκα. Στο κέντρο του εμπρός τμήματος, συναντάμε τη διάσημη εξαγωνική μάσκα που όμως είναι κλειστή, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας έχει ελάχιστες απαιτήσεις αέρα ψύξης. Μία κίτρινη διακοσμητική μπάρα στη μάσκα και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών έχουν φινίρισμα ίδιου χρώματος, ολοκληρώνοντας τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, το οποίο εφοδιάζεται στάνταρ με προβολείς LED.

Όπως η μάσκα, έτσι και το κάτω τμήμα του αμαξώματος, που είναι σε μεγάλο βαθμό «σφραγισμένο» και η ειδική σχεδίαση της πίσω ποδιάς συμβάλλουν στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό όχημα δεν χρειάζεται σύστημα εξάτμισης, διευκολύνει τη διέλευση του αέρα στο κάτω και πίσω τμήμα. Μία αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη επιφάνεια υιοθετούν και οι ζάντες αλουμινίου 17″ με ασύμμετρη σχεδίαση στην έκδοση Electric Corona Spoke 2-tone. Όπως οι στάνταρ ζάντες αλουμινίου 16″ σε σχέδιο Electric Revolite Spoke, οι τελευταίες διατίθενται αποκλειστικά για το Cooper SE.

Ηλεκτροκινητήρας με 184 ίππους

Άμεση παραγωγή ροπής και συνεχής ροή ισχύος που δεν διακόπτεται από τις αλλαγές σχέσεων, είναι τα γνωρίσματα της τεχνολογίας κίνησης του Cooper SE. Πηγή ισχύος είναι η τελευταία ισχυρή έκδοση του σύγχρονου ηλεκτροκινητήρα που φέρει την υπογραφή του BMW Group. Η σχεδιαστική φιλοσοφία επιτρέπει ένα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης ισχύος σε όλο το φάσμα στροφών, αξιοσημείωτη απόδοση και ομαλή και χωρίς κραδασμούς λειτουργία. Το μοτέρ του Cooper SE αποδίδει μέγιστη ισχύ 184 ίππων. Η μέγιστη ροπή των 270 Nm είναι ήδη διαθέσιμη από στάση, όπως σε όλους τους ηλεκτροκινητήρες. Η κινητήρια ισχύς μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη ενός σταδίου και ενσωματωμένο διαφορικό.

Ως αποτέλεσμα, το ηλεκτρικό Mini αναπτύσσει εντυπωσιακή επιτάχυνση στην παραμικρή κίνηση του πεντάλ του γκαζιού, για έντονη οδηγική ευχαρίστηση κυρίως σε συνθήκες πόλης. Το Cooper SE επιταχύνει από στάση στα 60 χλμ/ώρα σε μόλις 3,9 δευτερόλεπτα. Στα πρώτα 60 μ. διατηρεί αβίαστα ίδιο ρυθμό με τα σπορ μοντέλα με συμβατικά  συστήματα κίνησης και ολοκληρώνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 7,3 δλ., ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 150 χλμ/ώρα.

Το αθόρυβο όχημα εφοδιάζεται στάνταρ με ακουστική προστασία πεζών, δηλαδή ένα χαρακτηριστικό ήχο που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό και παράγεται μέσω ενός συστήματος ηχείου.

Ευελιξία «Go-Kart»

Η ηλεκτροκίνηση προάγει την κλασική αίσθηση «go-kart» της φιλοσοφίας Mini σε μία εντελώς νέα και ενδιαφέρουσα διάσταση. Η ευελιξία του Cooper SE υποστηρίζεται από την τεχνολογία της ανάρτησης που έχει αναβαθμιστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μοντέλου. Σε συνδυασμό με την αμιγή ηλεκτροκίνηση, η δοκιμασμένη σχεδίαση της ανάρτησης (με εμπρός άξονα τύπου γονάτου ενός συνδέσμου και πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων που είναι μοναδικός στο περιβάλλον του ανταγωνισμού και ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης) εγγυάται ευστάθεια, ακρίβεια διεύθυνσης και αμεσότητα στις αλλαγές κατεύθυνσης. Με κέντρο βάρους που είναι τουλάχιστον 30 χλστ. χαμηλότερο από του Cooper S, η βέλτιστη κατανομή βάρους βοηθά το νέο Cooper SE να στρίβει δυναμικά όσο κανένα άλλο αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας.

Για να μπορεί το υψηλό επίπεδο ροπής που παράγεται άμεσα κατά την εκκίνηση να υποστηρίξει τη διασκεδαστική οδήγηση χωρίς απώλεια πρόσφυσης, το Cooper SE διαθέτει ένα καινοτόμο σύστημα DSC (Dynamic Stability Control). Αυτό το σύστημα ελέγχου ολίσθησης που σχεδιάστηκε ειδικά για τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των ηλεκτροκινητήρων προσφέρει κορυφαία οδική συμπεριφορά σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες.

Το λεγόμενο «wheel-slip limiting close to the actuator» σημαίνει ότι οι έλεγχοι υπολογίζονται απευθείας μέσα στο σύστημα κίνησης και όχι σε μία μακρινή μονάδα ελέγχου με μεγάλες αποστάσεις μετάδοσης σήματος, όπως στην περίπτωση συμβατικών συστημάτων οδηγικής ευστάθειας Αυτό βελτιστοποιεί αισθητά τόσο τη ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση όσο και την οδηγική ευστάθεια κατά την ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης, αλλά και κατά την έξοδο από κλειστές στροφές.

Τέσσερα προφίλ οδήγησης

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Mini επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του οχήματος στις τρέχουσες οδικές συνθήκες και στις προσωπικές τους προτιμήσεις. Τα Driving Modes επιλέγονται μέσω ενός διακόπτη τοποθετημένου στη δεξιά πλευρά της μπάρας ελέγχου και από εκεί ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από τέσσερα προφίλ. Το Sport mode διαφέρει από τη στάνταρ ρύθμιση MID, με μία πιο άμεση, χαρακτηριστική καμπύλη διεύθυνσης και άμεση απόκριση του συστήματος κίνησης.

Τα χαρακτηριστικά διεύθυνσης της ρύθμισης MID (όπου η έμφαση δίδεται στη άνεση) είναι ενεργά και στο GREEN mode, καθώς και στο νέο GREEN+ mode που δημιουργήθηκε ειδικά για το ηλεκτρικό μοντέλο. Επιπλέον, το σύστημα κίνησης στα δύο τελευταία προφίλ είναι προσαρμοσμένο περισσότερο προς τη μέγιστη απόδοση. Σε GREEN+ mode, πρόσθετες λειτουργίες άνεσης, όπως θέρμανση, κλιματισμός (A/C) και θέρμανση καθισμάτων περιορίζονται ή απενεργοποιούνται με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας.

Ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση σε δυο στάδια

Μέρος της ιδιαίτερης εμπειρίας οδήγησης ενός ηλεκτρικού μοντέλου του BMW Group είναι η λεγόμενη αίσθηση one-pedal. Σε συνθήκες πόλης ειδικότερα, το όχημα επιβραδύνει αισθητά μόλις ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι. Αυτό συμβαίνει επειδή στο coasting mode ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία επανατροφοδοτείται στη μπαταρία υψηλής τάσης. Ως αποτέλεσμα, το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να επιβραδύνει στις χαμηλές ταχύτητες, χωρίς χρήση των φρένων και κατά συνέπεια να οδηγείται με ένα πεντάλ. Το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας αλλά και ο βαθμός επιβράδυνσης στη φάση ρολαρίσματος (coasting) μπορεί να καθορίζεται μέσω του συστήματος προγραμματισμού ελέγχου του μοτέρ.

Το Cooper SE είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο του Group στο οποίο ο οδηγός μπορεί να επηρεάζει την απόδοση ανάκτησης ενέργειας. Ένας διακόπτης toggle αριστερά της μονάδας start/stop προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής υψηλού ή χαμηλού επιπέδου ανάκτησης ενέργειας με τη σχετική επίδραση στην επιβράδυνση, ανεξάρτητα από τα Driving Modes.

Με αυτόν τον τρόπο, η επιβράδυνση στη άφημα του γκαζιού μπορεί να προσαρμόζεται με ακρίβεια στο προσωπικό στυλ οδήγησης, όταν ο οδηγός υιοθετεί ένα δυναμικό στυλ, για παράδειγμα. Ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το  διαθέσιμο ‘momentum’ κατά την είσοδο σε μία στροφή ή  για ένα αποτελεσματικότερο φρενάρισμα. Για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης, το υψηλό επίπεδο ανάκτησης ενέργειας περιλαμβάνεται αυτόματα στη στάνταρ ρύθμιση κάθε φορά που ξεκινά ο κινητήρας.

Cockpit με ψηφιακό πίνακα οργάνων

Το Cooper SE της Mini εφοδιάζεται στάνταρ με ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων που αποτελείται από μία έγχρωμη οθόνη 5,5″ σε σχεδίαση Black Panel πίσω από το τιμόνι. Στο κέντρο της πλήρως ψηφιακής οθόνης, η ταχύτητα εμφανίζεται αριθμητικά πλαισιωμένη από μια κλίμακα που εμφανίζεται επίσης στο δακτύλιο φώτων του κεντρικού οργάνου σε κόκκινο (SPORT mode), λευκό (MID) ή πράσινο (GREEN και GREEN+), ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ.

Άλλες ψηφιακές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων παρέχουν πληροφορίες για το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, το επιλεγμένο Driving Mode, την κατάσταση των συστημάτων υποστήριξης οδηγού και μηνύματα Check Control. Επιπλέον λεπτομέρειες για τη διαθέσιμη αυτονομία, την τρέχουσα ισχύ, την εξωτερική θερμοκρασία, την ώρα και τη χιλιομετρική κάλυψη εμφανίζονται μαζί με αναφορές ανίχνευσης σημάτων  οδικής κυκλοφορίας και οδηγίες από το σύστημα πλοήγησης. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επαφής και λιστών προγραμμάτων ηχοσυστήματος.

Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει ομοίως σημαντικές πληροφορίες. Εάν το όχημα είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρική πρίζα ή σταθμό φόρτισης, υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης όχι μόνο της ώρας και της εξωτερικής θερμοκρασίας αλλά και της διαθέσιμης αυτονομίας και της κατάστασης φόρτισης σε ποσοστό. Εμφανίζεται επίσης η ώρα κατά την οποία η μπαταρία θα είναι πλήρως φορτισμένη. Το χρώμα του πίνακα μεταβάλλεται ανάλογα με την κατάσταση: από πορτοκαλί με την έναρξη μέχρι κίτρινο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας  φόρτισης και πράσινο όταν τα αποθέματα ενέργειας έχουν ανανεωθεί πλήρως. Το όποιο λάθος φόρτισης υποδηλώνεται μέσω κόκκινου χρώματος.

Άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστκά του εσωτερικού περιλαμβάνουν έναν ειδικό επιλογέα στην κεντρική κονσόλα, καθώς και ηλεκτρικό χειρόφρενο που ενεργοποιείται μέσω ενός διακόπτη στην κεντρική κονσόλα.

Ευελιξία φόρτισης

Η ενέργεια του νέου Cooper SE αντλείται από το δίκτυο ηλεκτρισμού, στο οποίο μπορεί να συνδεθεί μέσω συμβατικής ηλεκτρικής πρίζας, του Mini Electric Wallbox ή ενός δημόσιου σταθμού φόρτισης. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για φόρτιση τόσο AC όσο και DC χρησιμοποιώντας πρίζες Type 2 και CCS Combo 2. Πάνω από τη σύνδεση, ένας δείκτης επιπέδου φόρτισης εμφανίζει πορτοκαλί σήματα για την έναρξη, ρυθμικό κίτρινο φως για την διαδικασία φόρτισης σε εξέλιξη και πράσινο φως για μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

Το στάνταρ καλώδιο φόρτισης διατίθεται για σύνδεση σε μία οικιακή πρίζα, ενώ ένα Electric Wallbox διατίθεται προαιρετικά για φόρτιση στο σπίτι καθώς και ένα τριφασικό καλώδιο για χρήση σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Και οι δύο επιλογές επιτρέπουν την φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης του με ισχύ 11 kW σε δυόμιση ώρες στο 80% της φόρτισης και σε τρεισήμισι ώρες στο 100%. Ένας σταθμός ταχείας φόρτισης DC επιτρέπει την  ανανέωση των ενεργειακών αποθεμάτων ακόμα πιο γρήγορα. Η μονάδα φόρτισης του νέου είναι σχεδισμένη για μέγιστη ισχύ φόρτισης 50 kW, επιτρέποντας το 80% της φόρτισης να επιτυγχάνεται σε 35 λεπτά.

Επίσης παρέχεται υπηρεσία εγκατάστασης σε συνδυασμό με το Electric Wallbox. Ο επιτοίχιος πίνακας (wallbox) μπορεί να τοποθετείται σε γκαράζ και σε στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Η υπηρεσία ChargeNow διατίθεται για μέγιστη άνεση φόρτισης: αυτή προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης στον κόσμο. Η εγγραφή στο σταθμό φόρτισης και η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται γίνεται μέσω της κάρτας ChargeNow και της σχετικής εφαρμογής για smartphone.

Διζωνικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού

Ο στάνταρ εξοπλισμός του Cooper SE περιλαμβάνει ένα διζωνικό, αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού με ανεξάρτητα χειριστήρια εξαερισμού και θερμοκρασίας για την πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Το εσωτερικό θερμαίνεται μέσω μιας ιδιαίτερα αποδοτικής αντλίας θερμότητας που συλλέγει την «απόβλητη» θερμότητα από το μοτέρ, το σύστημα ελέγχου κίνησης, την μπαταρία υψηλής τάσης και την θερμοκρασία εξωτερικού πριν την επανατροφοδοτήσει στο σύστημα κλιματισμού.

Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί 75% λιγότερη ενέργεια από ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης και παρέχει υψηλό επίπεδο άνεσης σε winter mode. Για αύξηση της αυτονομίας, τα κυκλώματα ψύξης και θέρμανσης είναι απευθείας συνδεδεμένα στο σύστημα κίνησης, πετυχαίνοντας μία υψηλή συνολική απόδοση. Ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου εγγυάται ευχάριστη θερμοκρασία στο εσωτερικό και ταυτόχρονα ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας για τη μπαταρία, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, μέσω ψύξης και θέρμανσης.

Το αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού, προσφέρει επίσης βοηθητικό καλοριφέρ και μία νέα στατική λειτουργία A/C. Αυτό επιτρέπει τη θέρμανση ή ψύξη του εσωτερικού μέχρι μία ορισμένη θερμοκρασία πριν την εκκίνηση. Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί το Mini Connected Remote App για να ορίσει την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης, ώστε η επιθυμητή θερμοκρασία του εσωτερικού να ρυθμίζεται εκ των προτέρων.

Στάνταρ σύστημα πλοήγησης

Το στάνταρ πρόγραμμα εξοπλισμού του Cooper SE περιλαμβάνει ένα σύστημα πλοήγησης με πληροφορίες που προβάλλονται στο κεντρικό όργανο και υπηρεσίες Connected ειδικά προσαρμοσμένες για ηλεκτροκίνηση. Η οθόνη eDrive παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα ροή ενέργειας και την αυτονομία, και οδηγίες για αύξηση της αυτονομίας απενεργοποιώντας λειτουργίες άνεσης ή ενισχύοντας την ανάκτηση ενέργειας. Στον χάρτη πλοήγησης μπορεί να απεικονίζεται ένας κύκλος αυτονομίας που υποδηλώνει την ακτίνα δράσης του οχήματος ανάλογα με το επίπεδο φόρτισης. Όταν ξεκινά η καθοδήγηση της διαδρομής, προβάλλει την ταχύτερη και τη μικρότερη διαδρομή και υποδεικνύει μία διαδρομή «GREEN» για το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας.

Το στάνταρ σύστημα Connected Navigation περιλαμβάνει μία οθόνη αφής 6,5″ στο κεντρικό όργανο. Αυτό επιτρέπει τη χρήση της υπηρεσίας Real Time Traffic Information, καθώς και της ιντερνετικής πλατφόρμας Mini Online και της προετοιμασίας του Apple CarPlay. Η σύνδεση κινητού τηλεφώνου σημαίνει επίσης ότι, οι χάρτες πλοήγησης του οχήματος ενημερώνονται αυτόματα. Οι υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης (Remote Services) επιτρέπουν την απεικόνιση πληροφοριών για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και την αυτονομία σε ένα smartphone μέσω της Mini Connected App, ενώ υπάρχει δυνατότητα κατάρτισης στατιστικών στοιχείων για την κατανάλωση ενέργειας του αυτοκινήτου.

Εξάλλου, ένας χάρτης απεικονίζει δημόσιους σταθμούς φόρτισης στην περιοχή. Επίσης, εκτός από την απομακρυσμένη ενεργοποίηση του σινιάλου των προβολέων, της κόρνας και της λειτουργίας κλειδώματος/ξεκλειδώματος υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του εσωτερικού. Όταν το όχημα είναι συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό δίκτυο, ο οδηγός μπορεί επίσης να ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης μέσω Remote Services. Το προαιρετικό σύστημα Connected Navigation Plus περιλαμβάνει μία έγχρωμη οθόνη 8,8″ και λειτουργία Telephony με Ασύρματη Φόρτιση (Wireless Charging).

Πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός

Τέσσερα πακέτα εξωτερικού και εσωτερικού διατίθενται από τη Mini για το Cooper SE. Το καθένα συνδυάζει διαφορετικό εξωτερικό φινίρισμα, ζάντες αλουμινίου, επένδυση καθισμάτων και εξοπλισμό εσωτερικού. Όπως τα πακέτα Salt, Pepper και Chili που διατίθενται για τα τρέχοντα μοντέλα Mini, αυτά προορίζονται για επιλεκτική εξατομίκευση των οχημάτων  από τον πελάτη. Τα πακέτα εξοπλισμού Trim S και Trim M περιλαμβάνουν Connected Navigation, ενώ το Connected Navigation Plus αποτελεί τμήμα των πακέτων Trim L και Trim XL. Το Trim S προσφέρει επίσης επιλογές μεταλλικών χρωμάτων Moonwalk Grey και White Silver, ενώ σε συνδυασμό με τα πακέτα Trim M και Trim L υπάρχει δυνατότητα επιλογής των Chili Red, British Racing Green metallic και Midnight Black metallic. Επιπλέον, η απόχρωση MINI Yours Enigmatic Black διατίθεται για το πακέτο Trim XL.

Τα καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών έχουν στάνταρ φινίρισμα Vigorous Grey και προαιρετικά κίτρινο, όπως και η οριζόντια διακοσμητική μπάρα στην εμπρός μάσκα. Ανεξάρτητα από το επιλεγμένο πακέτο εξοπλισμού, όλα τα εξωτερικά φινιρίσματα συνδυάζονται επίσης με οροφή και καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών στο χρώμα του αμαξώματος (δεν διατίθενται σε συνδυασμό με μεταλλική απόχρωση White Silver), ή διαφορετικά σε μαύρο ή λευκό. Ανάλογα με το επιλεγμένο πακέτο εξοπλισμού, διατίθενται ζάντες αλουμινίου σε διάσταση 16 και 17 ιντσών σε μέχρι πέντε διαφορετικές εκδόσεις.

Στο εσωτερικό, διατίθεται στάνταρ με καθίσματα σε υφασμάτινη επένδυση Double Stripe Carbon Black. Αυτά αποτελούν τμήμα του πακέτου Trim S. Τα Trim M και Trim L περιλαμβάνουν καθίσματα σε συνδυασμό υφάσματος/δέρματος Black Pearl και Cross Punch Carbon Black δέρματος. Η έκδοση δερμάτινων καθισμάτων Mini Yours Lounge Carbon Black περιλαμβάνεται στο πακέτο Trim XL. Τα τέσσερα προαιρετικά πακέτα εσωτερικού, προσφέρουν εναρμονισμένο συνδυασμό επιφανειών, Colour Lines, επένδυσης οροφής, τιμονιού και ταπέτων.

Το Interior Style Mini Dark αναδεικνύει τη σπορ πλευρά του νέου μοντέλου, ενώ το Interior Style Mini light τονίζει τη φινέτσα του. Το Interior Style Mini Electric περιλαμβάνει κίτρινες ραφές και ένα λογότυπο Mini Electric στα πατάκια και ειδικές επιφάνειες προδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη μετακίνηση. Από την άλλη το Interior Style Mini Yours προσφέρει την υψηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής των φωτιζόμενων επιφανειών εσωτερικού Mini Yours Piano Black και του σπορ τιμονιού Mini Yours.

Νίκος Τσάδαρης