Για πρώτη φορά στην ιστορία της η αυτοκινητοβιομηχανία της Fiat αποφάσισε να ζητήσει να μην παρουσιασθούν στον χώρο εργασίας για έξι συνολικά ημέρες 5.400 εργαζόμενοι της παραγωγικής μονάδας του Μιραφιόρι, που βρίσκεται στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας.

Τα χρήματα που αντιστοιχούν σε έξι εργάσιμες ημέρες για το διάστημα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, πρόκειται να καταβληθούν στους υπαλλήλους από το εθνικό ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας (Inps) όπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία για περιπτώσεις οικονομικής δυσκολίας των επιχειρήσεων.

«Είναι σαφέστατα μια κακή είδηση. Σημαίνει ότι και στον κεντρικό κορμό της Fiat υπάρχουν σοβαρά προβλήματα», σχολίασε ο Έντι Λάτσι, υπεύθυνος του συνδικάτου Fiom Cgil.

Σύμφωνα με το Fiom, η τελευταία εξέλιξη ενισχύει τους φόβους ότι η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εγκαταλείψει, σταδιακά, τις παραγωγικές της μονάδες στην Ιταλία.

«Ελπίζουμε η πόλη του Τορίνο και ολόκληρη η χώρα, να μην στρέψουν το βλέμμα τους προς άλλη κατεύθυνση, να μην επιχειρήσουν να μας πείσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα», συμπληρώνει ο Λάτσι.

Η βιομηχανία του Μιραφιόρι εγκαινιάστηκε το 1939.