Η FCA (Fiat) Heritage και η Alfa Romeo υποστηρίζουν το ιαπωνικό Concours d’ Elégance, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, στο Κάστρο Nijō, με δύο αριστουργήματα του παρελθόντος και του παρόντος.

Τη 1900 C52 Coupé, ευρέως γνωστή ως «Disco Volante» και τη μοντέρνα Giulia Quadrifoglio.

Το Κάστρο Nijō βρίσκεται στο Κιότο της Ιαπωνίας. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι ένα από τα 17 ιστορικά μνημεία του αρχαίου Κιότο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Εκεί θα φιλοξενηθεί το Concours d’Elégance και θα συγκεντρώσει μερικά από τα πιο γοητευτικά και εμβληματικά κλασικά αυτοκίνητα, από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.

Φυσικά, η FCA Heritage, το τμήμα που δημιουργήθηκε για να προστατεύει και να προωθεί την ιστορία των ιταλικών μαρκών του Ομίλου FCA, δεν θα μπορούσε να χάσει το ραντεβού και υποστηρίζει ενεργά την εκδήλωση, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Hidemoto Kimura και στοχεύει στο να επαναλάβει τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης, το 2016.

Έτσι, η ιταλική μάρκα θα είναι παρούσα με ένα αριστούργημα του παρελθόντος, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο Alfa Romeo. Ονομάστηκε «Time Machine», κάνοντας χρήση με την ιταλική λέξη που σημαίνει τόσο μηχάνημα όσο και αυτοκίνητο – στο Arese (MI). Πρόκειται για τη 1900 C52 Coupé, γνωστή και ως «Disco Volante», η οποία θα παρουσιαστεί με έναν ξεχωριστό, τιμητικό τρόπο, στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στην Carrozzeria Touring.

Alfa Romeo 1900 C52 Coupé «Disco Volante»

Η «Disco Volante», η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 1952 και 1953, σχεδιάστηκε από τον Gioacchino Colombo και βασίστηκε στη 1900 Sprint, από την οποία δανείστηκε αρκετά εξαρτήματα. Σε αντίθεση με το κανονικό αυτοκίνητο παραγωγής (που κατασκευάστηκε με ενιαίο μονοκόκ σασί) η «Disco Volante» βασίστηκε σε ένα σωληνοειδές σασί. Ο κινητήρας διπλού άξονα 1997 κυβ. εκατοστών, επανασχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου με στροφαλοθάλαμο και κεφαλή από ελαφρύ κράμα αλουμινίου, δύο εκκεντροφόρους και μονή τροφοδοσία καυσίμου. Φτάνοντας σε ισχύ τους 158 ίππους, αυτό το εκπληκτικό αυτοκίνητο είχε μέγιστη ταχύτητα πάνω από 220 km/h.

Το αμάξωμα της «Disco Volante» αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Κατασκευασμένη από την Touring, συνδυάζει την αεροδυναμική εξέλιξη με την αμερικανική τάση της εποχής, που ήθελε το σχεδιασμό των αυτοκινήτων να εμπνέεται από τον κόσμο των αεροπλάνων.

Το αυτοκίνητο έχει αυθεντικά φουσκωτά «φτερά» πάνω από τους τροχούς, τα οποία συνδέονται άψογα με μια ομαλή χαμηλότερη ευθεία, κάνοντας το να μοιάζει με ένα είδος διαστημοπλοίου, εξ ου και το όνομά του.

Μόνο πέντε κατασκευάστηκαν συνολικά, δηλαδή μια Spider, μια Coupé, μια «ελαφρότερη» έκδοση «fianchi stretti» (στενή πλευρά) με φτερά πιο κοντά στους τροχούς και δύο Spider με μηχανικά μέρη από την 6C 3000.

Νίκος Τσάδαρης