Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Ιούλιο 2016 υπήρξαν αισθητά αυξημένες κατά +29,1% ως προς το μήνα Ιούλιο 2015 (θυμίζουμε πως ήταν ο μήνας των capital controls).

Έτσι, συνολικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά +12,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η αύξηση στις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών κατά τον περασμένο μήνα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες τιμές των αυτοκινήτων, που προέκυψαν από την 1η Ιουνίου 2016, ως αποτέλεσμα του νέου φορολογικού συστήματος που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά τα καινούργια αυτοκίνητα μικρής και μεσαίας αξίας.

Η πρόοδος στις ταξινομήσεις από τις αρχές του έτους αιτιάζεται στις αυξημένες πωλήσεις προς επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και με αυτήν την πρόοδο η αγορά βρίσκεται -69,8% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009.

Στα καινούργια φορτηγά παρατηρείται ελαφρά μείωση (-3,5%) από τις αρχές του έτους, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τέλος, στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις από τις αρχές του έτους παρουσιάζουν αύξηση κατά +12,7% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Νίκος Τσάδαρης