Το Golf γιορτάζει εφέτος τα 50ά γενέθλιά του και η Volkswagen λανσάρει μια βελτιωμένη έκδοση του bestseller της για να γιορτάσει την επέτειο. Οι πελάτες θα μπορούν να παραγγείλουν το νέο μοντέλο σε λίγες μόλις εβδομάδες. Στο νέο Golf διαθέτει φρέσκια σχεδίαση, σύστημα infotainment επόμενης γενιάς, πιο διαισθητική φιλοσοφία χειρισμού και εξελιγμένα συστήματα κίνησης που περιλαμβάνουν plug-in υβριδικές μονάδες με αυξημένη αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία περίπου 100 χιλιομέτρων. Επιπλέον, ένα φωτιζόμενο λογότυπο της μάρκας βρίσκεται στο εμπρός μέρος για πρώτη φορά σε Golf.

Εμφάνιση – Εξοπλισμός

Το νέο Golf ξεχωρίζει από το καινούργιο εμπρός μέρος. Στα νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται το λογότυπο της VW και τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα LED. Οι προβολείς IQ.Light Led matrix ενσωματώνουν μια νέα κύρια δέσμη υψηλής απόδοσης με εμβέλεια έως και 500 μέτρα, ενώ οι συστοιχίες των πίσω φώτων IQ.Light 3D Led έχουν επίσης νέα σχεδίαση.
Στο εσωτερικό, υπάρχει ένα νέο εξελιγμένο, διαισθητικό σύστημα infotainment με ελεύθερη οθόνη αφής (διαγώνιος οθόνη έως 12,9 ίντσες), που διαθέτει εργονομικά βελτιστοποιημένα και φωτιζόμενα ρυθμιστικά αφής για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της έντασης του ήχου στη βάση της.

Νέο είναι επίσης το βελτιωμένο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών και ο νέος φωνητικός βοηθός IDA, που χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τον έλεγχο λειτουργιών όπως ο κλιματισμός, το τηλέφωνο ή το σύστημα πλοήγησης, αλλά και για την πρόσβαση σε διαδικτυακές πληροφορίες από όλους τους δυνατούς τομείς, από προγνώσεις καιρού μέχρι ερωτήσεις γενικών γνώσεων.

Οι ελιγμοί στάθμευσης του νέου Golf γίνονται πιο εύκολοι χάρη σε νέα συστήματα υποβοήθησης, όπως η βελτιωμένη λειτουργία Park Assist Plus. Επιπλέον, το Park Assist Pro θα είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά στο Golf, επιτρέποντας στους οδηγούς να το καθοδηγούν μέσα και έξω από τις θέσεις στάθμευσης με το smartphone τους.

Νέα γκάμα κινητήρων

Οι νέες plug-in υβριδικές μονάδες κίνησης προσφέρουν αυξημένη ισχύ και ηλεκτρική αυτονομία περίπου 100 χλμ. και είναι επιπλέον εξοπλισμένες με λειτουργία ταχείας φόρτισης DC. Οι αποδοτικοί ήπιοι υβριδικοί κινητήρες 48 V είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τους οδηγούς που δεν έχουν στο σπίτι τους δυνατότητα φόρτισης. Στη φάση του λανσαρίσματος θα είναι διαθέσιμες οι επιλογές – ήπιο υβριδικό (eTSI), plug-in υβριδικό (eHybrid και GTE) και υπερτροφοδοτούμενοι βενζίνη (TSI). Επίσης, το Golf GTI έχει γίνει ακόμα πιο σπορτίφ με πρόσθετη ισχύ σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ κατά τη διάρκεια του 2024 θα παρουσιαστούν και άλλες εκδόσεις.

50 χρόνια Golf

Το πρώτο Golf (διαδέχτηκε το θρυλικό Beetle) παραγωγής κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Wolfsburg στα τέλη Μαρτίου του 1974. Το επίσημο λανσάρισμα ξεκίνησε το Μάϊο εκείνης της χρονιάς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το πρώτο Golf σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής: αυτής της τοποθέτησης του κινητήρα μπροστά και της κίνησης στους εμπρός τροχούς. Η μοντέρνα ιδέα του συστήματος κίνησης, η μεγάλη ευελιξία με την πίσω πόρτα και την αναδιπλούμενη πλάτη του πίσω καθίσματος, καθώς και η σχεδίαση του αμαξώματος έκαναν αίσθηση στην αγορά, με αποτέλεσμα το εκατομμυριοστό Golf να βγει από τη γραμμή συναρμολόγησης μόλις τον Οκτώβριο του 1976.

Στις επτά γενιές που ακολούθησαν, η εξέλιξή του συνεχίστηκε με πολλές νέες τεχνολογίες, όπως ο ελεγχόμενος καταλυτικός μετατροπέας και τα αποδοτικά συστήματα κίνησης, ενώ προσέφερε επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων, οι αερόσακοι ή το πρώτο σύστημα τετρακίνησης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, το Golf έχει γίνει μια δική του κατηγορία κόμπακτ αυτοκινήτων υψηλής τεχνολογίας. Αυτή μάλιστα έγινε γνωστή ως «κλάση Golf» μετά από λίγα μόλις χρόνια. Το μοντέλο έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και συγκριτικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησαν διάφορες εκδόσεις, όπως το Variant, το Cabriolet και το Sportsvan, το αμιγώς ηλεκτρικό e-Golf αλλά και φημισμένα σπορ μοντέλα, με τη συντομογραφία GTI, GTD, GTE, Golf R καθιερώθηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν πωληθεί περισσότερα από 37 εκατομμύρια Golf σε 8 γενιές.