Η τοξική συμπεριφορά, σύμφωνα με την ψυχολογία, θεωρείται οποιαδήποτε συμπεριφορά τείνει να προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και τόσο συναισθηματική, όσο και ψυχολογική φθορά, σε όποιον έχει ένα τοξικό άτομο στη ζωή του.

Τις περισσότερες φορές, ένας τοξικός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει και συνήθως αρνείται μάλιστα, ότι έχει δυσλειτουργική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε γύρω μας, θα πρέπει να μας εμπνέουν, να μας υποστηρίζουν και να μας βοηθούν να είμαστε αισιόδοξοι με όλη τους τη δύναμη και όχι να μας φθείρουν, να μας αγχώνουν και να μας εξαντλούν ψυχολογικά.

«Οι τοξικοί άνθρωποι σε ”ρουφάνε” στη δίνη τους»

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τις μαύρες τρύπες. Σε «ρουφάνε» στη δίνη τους. Σε στραγγίζουν από ενέργεια, σου χαλάνε τη διάθεση, σου κλέβουν το χαμόγελό σου και σε διαβρώνουν, αφήνοντας μια αίσθηση πικρίας. Έχουν ένα τρόπο να σου χαλάνε τη στιγμή, να μη σε αφήνουν να χαρείς τη ζωή σου, τη δουλειά σου κι ό, τι σε ευχαριστεί.

Μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάνεις κάποιο λάθος εσύ, ότι κάπου φταις. Μπορεί να σε βάλουν στο τρυπάκι να αναρωτιέσαι τί μπορεί να έκανες ή να είπες σε κάποιον και να άξιζες να εισπράξεις μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους του. Το πιο πιθανό είναι να μη έκανες τίποτα λάθος, τίποτα το μεμπτό. Μάλλον τα έκανες όλα σωστά, είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, με τις υποχρεώσεις σου, με τη ζωή σου, έχεις την ηρεμία σου κι αυτό κάποιους τους ενοχλεί.


Το πρόβλημα είναι δικό τους, όχι δικό σου. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την συμπεριφορά του τοξικού ανθρώπου απέναντί σου. Ο τοξικός άνθρωπος μπορεί να έχει τα πάντα κι όμως να μην είναι εντάξει μέσα του, να μην τα έχει βρει με τον εαυτό του και να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση καταστρέφοντας την ευτυχία και την ηρεμία του διπλανού του.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, είναι η αρνητική ενέργεια, είτε αυτή αφορά διαρκή δραματοποίηση καταστάσεων, είτε απλά μπλοκάρισμα της θετικής ενέργειας ενός άλλου ανθρώπου με συνεχή υπενθύμιση δυσάρεστων γεγονότων. Παράλληλα, οι τοξικοί άνθρωποι, συνήθως λατρεύουν να ασχολούνται και να κρίνουν τις ζωές των άλλων, ενώ θα παρατηρήσετε, ότι πολύ συχνά, η κριτική τους αυτή, περιλαμβάνει άσχημα σχόλια και άνευ λόγου υπεραναλυμένο κουτσομπολιό.

Πόσο θλιβερό είναι αυτό άραγε; Να σκορπάς κακία στους γύρω σου, να παίζεις με τα συναισθήματα και τις ζωές των άλλων, να προσβάλλεις, να συκοφαντείς και να θίγεις αξιοπρέπειες, επειδή εσύ απέτυχες να είσαι ή να έχεις αυτά που θες;

Επειδή δεν το έχουν αυτοί, δεν θέλουν να το έχεις κι εσύ. Μην τους αφήσεις. Μην τους κάνεις το χατίρι. Και μην γίνεις σαν εκείνους. Εάν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και ξέρεις ποιος είσαι, μην αφήσεις την κακία του κόσμου να σε διαπεράσει και να σε ποτίσει. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου, τους δικούς σου ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αξία σου και σε αγαπούν γι’ αυτό ακριβώς που είσαι και που πρεσβεύεις.

Είναι συχνά καλύτερο να αποστασιοποιήσετε τον εαυτό σας από αυτό το άτομο ή τουλάχιστον να δεχτείτε ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορη. Αυτή η αποδοχή δεν θα τους αλλάξει, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί το άγχος της αντιμετώπισής τους.

Ο Σωκράτης κάποτε, όταν τον ενημέρωσαν πως κάποιοι πίσω από την πλάτη του μιλούν για εκείνον και τον κατηγορούν, απάντησε: Εν απουσία μου επιτρέπω και να με δείρουν.

Κλείσε τα αυτιά σου στους τοξικούς ανθρώπους. Μην αφήνεις τα λόγια τους να σε αγγίζουν και να σε μολύνουν. Μη χαλάς την καρδιά σου για κανέναν. Η υγεία σου, ψυχική και σωματική, και η ηρεμία σου είναι πάνω απ’ όλα!

  • Η Μαρία Κολοκυθά είναι ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας