Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η πανδημία του COVID-19, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα, σε περίοδο ειρήνης. Αποτελεί πρόκληση βαθύτατα υπαρξιακή και η διαχείριση της απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, συστράτευση και λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, όταν χρειαστεί.

Γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος*

Μια τέτοια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση που κλήθηκε να λάβει ο Πρωθυπουργός είναι και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών, που αποδεδειγμένα κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Δεν αποτελεί υποχρεωτικότητα αλλά αναγκαιότητα ώστε να προστατευτούν και να προστατεύσουν, σε μια περίοδο μάλιστα που η μετάλλαξη «Ομικρον», ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η συζήτηση που έλαβε χώρα χθες στη Βουλή, ήταν άκρως αποκαλυπτική. Ενώ ο Πρωθυπουργός απάντησε σημείο προς σημείο σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ήταν απαραίτητο να ληφθούν τα εν λόγω μέτρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση , για ακόμα μια φορά, επέλεξε να θολώσει τα νερά και να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την πανδημία, χωρίς να καταθέσει έστω μια πρόταση.

Ενώ πριν λίγους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλούσε τα οικονομικά κίνητρα του Freedom Pass «εξευτελιστικά» και «προσπάθεια εξαγοράς», χθες δεν είχε κανένα πρόβλημα να προτείνει οικονομικά κίνητρα αντί της λεγόμενης υποχρεωτικότητας.

Ενώ πρωτοστάτησε κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στου υγειονομικούς (προτείνοντας μια…προαιρετική υποχρεωτικότητα), δεν έχει καμία συστολή και κανένα πρόβλημα να εγκαλεί ταυτόχρονα την κυβέρνηση για την μη επέκτασή της στα σώματα ασφαλείας. Την ίδια στιγμή που λέει οτι βάζει πλάτη στην εμβολιαστική προσπάθεια, πρώτης γραμμής στελέχη του, κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

Τα όσα είπε χθες, αποτελούν μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού και ανορθολογισμού, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει οτι το πρόστιμο των 100 ευρώ είναι «οικονομικός εκβιασμός». Ακολουθώντας τη λογική του κου Τσίπρα, «οικονομικός εβιασμός» είναι και το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε όσους δεν φοράνε κράνος, ζώνη ασφαλείας ή οδηγούν μεθυσμένοι.

Είναι σαφές πλέον οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να γίνει αρεστός σε όλους, δεν διστάζει να αυτοαναιρείται συνεχώς, παίρνοντας οριστικά διαζύγιο με την κοινή λογική. Είναι επίσης σαφές οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει σε αυτό το μονοπάτι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύει στην πράξη οτι δεν διστάζει να πάρει δύσκολες αποφάσεις όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Αποδεικνύει οτι μέλημα του δεν είναι το όποιο πολιτικό κόστος αλλά το εθνικό συμφέρον, αλλάζοντας το υπόδειγμα ηγεσίας στη χώρα μας, γιατί ηγέτης δεν είναι αυτός που είναι πρόσκαιρος αρεστός αλλά ωφέλιμος και χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα του.

  • Ο Γιάννης Καλλιάνος είναι βουλευτής ΝΔ