Ο Ρωσοβρετανός επιχειρηματίας και μέλος της Βουλής των Λόρδων Εβγκένι Λεμπέντεφ κατήγγειλε σήμερα, με άρθρο του στην εφημερίδα του, τη «ρωσοφοβία» της οποίας – όπως λέει – είναι και ο ίδιος θύμα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με απέρριψαν κάθε είδους επιχειρήσεις και θεσμοί, που επιδεικνύουν τα αντιρωσικά αισθήματά τους σαν σύμβολο ηθικής ορθότητας, αν και τα προηγούμενα χρόνια προσκυνούσαν για να προσελκύσουν την προσοχή του ρωσικού χρήματος», γράφει ο Λεμπέντεφ στο άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Evening Standard.

Συνέκρινε μάλιστα τη δική του περίπτωση με εκείνη του ευρωφοβικού πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ που η τράπεζα Coutts έκλεισε τους λογαριασμούς του γιατί οι «ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του» και «οι φερόμενες διασυνδέσεις του με τη Ρωσία» αμαύρωναν τη φήμη της. Η απόφαση της Coutts προκάλεσε σάλο και οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου του ομίλου Άλισον Ρόουζ και του γενικού διευθυντή Πίτερ Φλέιβελ.

«Αυτό που συμβαίνει στην Coutts είναι, ελπίζω (…) η αρχή της αμφισβήτησης της υποκρισίας των επιχειρήσεων, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό» πρόσθεσε ο Λεμπέντεφ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η Εθνική Όπερα της Αγγλίας αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια δεξίωση της εφημερίδας του –αν και το είχε κάνει στο παρελθόν– και είπε ότι «τυφλώθηκε από τη ρωσοφοβία». Ανέφερε επίσης ότι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες αρνούνται να τον δεχτούν ως πελάτη τους.

Ο Εβγκένι Λεμπέντεφ, γιος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, τιμήθηκε με τον τίτλο του Λόρδου το 2020. Πέρυσι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε, όμως ο ίδιος, που έχει βρετανική υπηκοότητα, διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και παρουσίασε ως απόδειξη την κάλυψη του πολέμου από την εφημερίδα του, αφού από την πρώτη στιγμή είχε καλέσει τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της.