Η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας Αμερικανός υπήκοος πέρασε χωρίς άδεια τα σύνορα από τη Νότια Κορέα στη Βόρεια Κορέα και έχει τεθεί υπό κράτηση από τις βορειοκορεατικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους, πρόκειται για στρατιώτη των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός φέρεται να περιπλανιόταν στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας (JSA). Πρόκειται για την αποστρατικοποιημένη ζώνη, πλάτους 2 χλμ που εκτείνεται κατά μήκος της κορεατικής χερσονήσου και χωρίζει τις δύο χώρες. Ένα χωριό στη ζώνη, το γνωστό και ως Panmunjom, αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όσους θέλουν να προσεγγίσουν την πολεμική ιστορία των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός φέρεται να συμμετείχε σε ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό. «Θεωρούμε ότι βρίσκεται υπό κράτηση στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», αναφέρεται σε tweet της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη των δύο κρατών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λάβει μέρος πολλά διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια, αλλά και πολλές κυβερνητικές και στρατιωτικές συνομιλίες.

Σημειώνεται πως ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει σε Αμερικανούς υπηκόους να εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα «λόγω του συνεχιζόμενου σοβαρού κινδύνου σύλληψης και μακροχρόνιας κράτησης Αμερικανών υπηκόων».

Η εν λόγω απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ αφόρου ένας Αμερικανός φοιτητής, ο Ότο Γουάρμπιερ, συνελήφθη από τις αρχές της Βόρειας Κορέας το 2015, ενώ βρισκόταν στη χώρα. Ο φοιτητής κατηγορήθηκε για ανατρεπτικές ενέργειες και αποφυλακίστηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2017, ύστερα από ένα διπλωματικό σίριαλ. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο κακή που τελικά υπέκυψε λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.